Митничарите вече имат право на оперативно-издирвателна дейност, предаде Фокус. Това стана с гласуваните на второ четене на промените в Закона за митниците. С така приетите поправки оперативно-издирвателната дейност се осъществява от митнически органи, определени със заповед на министъра на финансите по предложение на директора на Агенция „Митници”. Те ще разследват престъпления, свързани с приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос.

Те ще имат и правото да задържат нарушители на митническото законодателството, ще могат и да проверяват дали при товарен превоз се спазват правилата за почивка.

При дебатите депутатът от БСП Красимир Янков критикува даването на право за оперативно-издирвателна дейност на митничарите. В реплика председателят на бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че Янков е начертал апокалиптична картина.

„Това ще бъде фокусирано в определен вид престъпления и вид действия, които се предприемат за извършването”, коментира тя.

„Гранична полиция има всички правомощия да извърши вменените и ангажименти за противодейтвие на престъпленията, извършени на границата”, заключи в дуплика Янков.

Освен това беше одобрено при постъпване и покачване в йерархията, служителите в агенцията да минават тестове за психологическа и професионална пригодност.

Депутатите приеха и при служебна необходимост да има ротация на митническите служители за шест месеца в рамките на една година. Целта на този текст е да се намали корупцията.