Десетина проруски френски депутати, почти всички от опозиционната дясна партия Републиканците, скандализираха властите в Париж като заминаха на няколкодневно посещение в анексирания от Русия украински полуостров Крим, предаде АФП.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че е шокиран от визитата.

На заседание при закрити врати на парламентарната комисия за външни работи Фабиюс изразил отрицателното си отношение към нея, която ще протече от днес до събота, съобщиха участници в заседанието.

„Има риск това посещение да се използва от руските медии и риск от нарушение на международното право. Влизането в Крим без разрешение от украинските власти означава да се признаят претенциите на Москва“, заявил външният министър.

Председателят на долната камара на парламента Клод Бартолон уверил в писмо до Фабиюс, че депутати няма да говорят от името на парламента.

„Те са силно проруски настроени, това е тяхно право. Човек обаче може да изразява приятелството си към Русия без да посещава територия, която е анексирана с нарушение на международното право, което бе осъдено от ООН“, заяви председателката на комисията за външни работи на парламента – социалистката Елизабет Гигу.

Десният депутат Тиери Мариани, който организира посещението, заяви, че депутатите не представляват нито френското правителство, нито парламента. „Програмата на пътуването е Москва, Ялта, Симферопол. Един ден в Москва, два дни в Крим“, уточни Мариани. Целта била парламентаристите да се информират, да разговарят и да си изградят представа за положението на място.

Украинското външно министерство заяви, че забранява посещението на френските депутати в Крим и го окачестви като „безотговорна стъпка“, предаде ТАСС. Министерството отбеляза, че визитата не е била съгласувана с украинската страна. „Посещението на френските парламентаристи е безотговорна стъпка и проява на неуважението им към държавния суверенитет на Украйна. Украинското външно министерство призовава всички чуждестранни граждани строго да съблюдават законодателството“ на страната, се казва в изявлението.

По-рано днес френското външно министерство заяви, че много съжалява за посещението и също го определи като нарушение на международното право. „Става въпрос за лична инициатива на парламентаристите. Ние дълбоко съжаляваме за нея. Подобно посещение в Крим представлява на практика нарушение на международното право“, заяви говорителят на министерството Ромен Надал.