Италиански съд постави под запор имущество на мафията на стойност 2 милиарда евро, предават световните агенции. Сред запорираните обекти са 1500 игрални зали, както и около 60 компании, 11 от които работят в чужбина.Иззетите имоти принадлежат на мафиотска група от Калабрия, която се занимава с казина и залози. Става въпрос за собственост на Ндрагетата, която контролира по-голямата част от търговията с кокаин в Европа. Полицията е сложила ръка на 1500 пункта за залози, 82 онлайн сайтове за хазарт и почти 60 компании, както и няколко имота. 

11 от фирмите са извън Италия – в Австрия, Малта, Румъния и Испания.

Издадени са заповеди за ареста на 28 души, заподозрени в ръководене на хазартната империя. 23-ма са под домашен арест или с мярка за неотклонение „Подписка”.

Престъпната група е „изпрала огромно количество „мръсни” пари чрез използването на игрови профили на лица, които са сътрудничили доброволно или не”, като това е ставало чрез заобикаляне на законите, става ясно от официалното съобщение на полицията.

Операцията срещу мафиотите стана факт две седмици, след като властите конфскуваха 1.6 млрд. евро от сицилианска мафиотска фамилия, контролирала 33 фирми, стотици имоти, 80 банкови сметки, застрахователни полици и десетки автомобили.