България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечно съдови заболявания. Затова апелираме към Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи имащи отношение към здравето на хората, да проведат дебат за забрана на употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия, пишат в писмо до д-р Таня Андреева от Сдружение Зелени инициативи.
От екоорганизацията посочват, че неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им.

Според FDA тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

Както е известно при хидрогенацията естествени растителни масла, добити от царевица, рапица, соя и др. се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява“ с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност.

Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, пишат още от сдружението.

Екоактивистите настояват страната ни да стигне по-далеч като забрани употребата на всички вредни трансмазнини, които са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия.

Всеизвестно е, че маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при произвоството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто, консумирани и от много деца.