Няма никакво съмнение, че именно българският футболист Благой Георгиев, а не някой друг със същото име е издраскал инициалите си на антична колона на Колизея в сряда на 15 юли.

“24 часа” се убеди лично в това чрез документите в участъка на карабинерите в Рим, където българинът е бил отведен. В тях е и снимката му, а той е идентифициран като Благой Жорев Георгиев, роден на 21 декември 1981 г. Самият Георгиев е бил този, който е казал на карабинерите, че е футболист.

В участъка се пази копие на документа и на руската годеница на футболиста.

На 15 юли заедно с нея Благой Георгиев е разглеждал Колизея, където е решил да се увековечи,

издрасквайки инициалите си
на стена на партерния етаж


По стените на някои от античните колони има и други подписи от “творци” от далечното и от по-близкото минало. Именно това окуражило футболиста да остави и той вечен спомен в най-посещавания паметник на Вечния град.

Намиращата се наблизо охрана на музея обаче забелязала дълбаещия с монета по стената българин. Веднага след това тя сигнализирала на карабинерите от най-близкия участък “Пиаца Данте” - той носи името на намиращия се наблизо площад “Данте”.

Именно това е участъкът, който се намесва в повечето случаи с туристи, извършващи нарушения или престъпления в района на Колизея и Римския форум.

Георгиев обаче не е бил арестуван,
а отведен за идентифициране и
регистриране в участъка


Той се е отървал от ареста единствено заради по-малките размери на драсканицата си по античната стена.

За разлика от него руснак, изписал миналата година 25-сантиметрова буква К, която много трудно може да бъде заличена, е бил арестуван веднага, след което е бил съден по бързата съдебна процедура. Наложена му е глоба от 20 000 евро за нанесените щети и 4 месеца затвор, които след това били отменени.

След като българинът и руската му годеница били отведени в участъка “Пиаца Данте”, е бил съставен и подробен акт за случилото се.

Карабинерите са подали иск в
прокуратурата -


тя е тази, която завежда наказателно дело срещу Георгиев по обвинения за нанасяне на сериозни щети на паметник с историческо и културно значение.

Предвиденото от закона наказание е затвор от 6 месеца до 3 г. Все

още не е ясно колко време ще
мине до процеса


в този случай. Службата за надзор на паметниците към Министерството на културните ценности е тази, която може да предяви иск към българина за обезщетяване на щетите. Досега обаче никой не е лежал ефективна присъда за оскверняване на прочутия амфитеатър в Рим.

По идентичен на българина начин през март стена в Колизея беше “жигосана” от две американски студентки на 21 и 25 г. За разлика от Георгиев обаче те се покаяха и поискаха публично извинение за стореното от тях. Със случая пак се занимаха карабинерите от участъка “Пиаца Данте”.

Двете калифорнийски момичета били отведени в него, след като на 7 март издълбали имената си на вътрешна стена. На всичкото отгоре те застанали на техния фон, за да си щракнат селфи. Всичко това обаче било видяно от намиращи се наблизо туристи, които сигнализирали на охраната.

Случаят с двете американки беше
третиран от карабинерите
по същия начин,


както и миналата седмица с българския футболист, известен с прякора Джизъса. И през март за американките съобщиха много италиански медии. След това обаче двете момичета се извиниха с думите: “Извинете ни, разкайваме се за направеното, не си дадохме сметка за сериозността на това, което сторихме. Ще го запомним за цял живот.”

Последният случай в Колизея - този с Георгиев, стана повод за премисляне на мерките за надзор в музея, който страда от недостиг на персонал. Едва по 7 души на смяна съблюдават реда в Колизея, което съвсем не е достатъчно за паметник с неговите размери и за тълпата от туристи, която го залива непрекъснато.

Дирекцията на музея обяви тези дни, че ще добави в предупредителните табели в амфитеатъра и забраната за писане по стените му, както и предвидената санкция в тези случаи.

Въпреки сегашния български “подпис” в Колизея почти няма други случаи с българи, осквернили римски паметници. За разлика от тях много по-жестоки се оказаха към културното наследство на Вечния град няколко холандски хулигани.

Гражданите на Рим още помнят с болка как на 19 февруари т.г. шестима пияни футболни запалянковци на ротердамския “Фейенорд” вилняха на Испанския площад, отчупвайки дори парчета от прочутия фонтан “Баркача”, дело на Бернини.

Щетите бяха изчислени на няколко милиона евро. Шестимата бяха арестувани и след няколко дни репатрирани за Холандия. Веднага след това холандският премиер се обади лично на италианския си колега Ренци, за да се извини от името на страната си.

За български туристи, глобени за оскверняване на исторически и културни паметници в Рим, стана въпрос през януари 2011 г. Тогава

двойка софиянци бяха глобени с 500 евро затова,
че се покатериха по най-известния фонтан в света -
“Ди Треви”,


за да се щракнат на неговия фон. По този начин българите станаха първите туристи, върху които се стовариха влезлите точно през онзи период нови строги мерки на римското кметство срещу вандалите на паметниците.

Въпреки предупрежденията на намиращите се на мястото карабинери българката се изкачвала все по-високо по паметника, за да се снима по-добре. Преди 2011 г. глобата в подобни случаи беше едва от 160 евро.