Кметът на Сандански Андон Тотев от няколко дни е собственик на гръцки остров в Егейско море с площ от 3,2 кв.км, пише „Вяра”, като се позовава на слухове в курортния град. Сумата, която изръсил за най-новата си придобивка, възлиза на 17,2 млн. евро – пари, спестени най-вероятно от заплати и пенсии, говори се упорито в Сандански.Клюката е сред най-коментираните по кафенетата и заведенията в курортния град. Новината за това, че български кмет купува гръцки остров, се разнесе и във вчерашния брой на местен всекидневник в южната ни съседка. 

„Това са пълни глупости, които се разпространяват от кандидата за кмет на Сандански от РЗС Яне Янев. Какви ли още глупости ще изговори, какво ли още ще изплюва по мой адрес?”, лаконичен беше кметът Андон Тотев. Той е трети мандат начело на общината на Сандански, като по неофициални данни състоянието му се оценява на 57,3 млн. евро.

72-годишният кмет наскоро обяви кандидатурата си за четвърти пореден мандат. Основният му мотив вероятно е предстоящото изпълнение през 2016 г. на апетитния крупен проект за водния цикъл в града, спечелил безвъзмездно финансиране от ЕС по ОП „Околна среда“ за 52 млн. лв. 

Андон Тотев държи първото място по богатство и сред кметовете в Пиринско с „официално спестени” близо 100 000 лв. само през изминалата 2014 година. В подадената декларация пред Сметната палата на страната Андон Тотев уточнява, че грандиозната сума на „спестените” средства е изцяло от заплати и пенсии и те са на сигурно съхранение в банка. Съпругата му София Тотева пък е със спестени пари в размер на 56 723 лв., разпределени на съхранение в две различни банки.

Яне Янев също се кандидатира за кмет на Сандански и с новината хвърли в потрес местните хора. Санданчани припомнят, че около името на Янев се вдигнаха доста скандали за това, че той не плаща на застъпниците си по време на избори. 

Преди години много хора, ангажирани с партията му РЗС, се оплакаха, че не са получили парите си като застъпници, а лидерът на партията в Благоевград Илия Трунгов подаде оставка, разочарован от поведението на шефа си.