Имитация на варено яйце с неясен произход се предлага в търговската мрежа, съобщи БНТ.

Репортер на телевизията го е намерил в зелена салата, която се продава в голяма търговска верига, без на етикета да е обявено какви продукти са използвани. От БНТ са подали сигнал до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Оттам им съобщили, че не са открили нарушение при подадения сигнал, но когато им е бил занесен на място предлаганият в търговската мрежа заместител на яйце, признават, че заблуда на потребителя има.

Заместителят на яйцето има шуплест вид, а вкусът му е неопределен. На външен вид шайбите са еднакви като диаметър с истинско варено яйце, но жълтъкът не се отделя от белтъка. Интересното е, че след няколко дни това яйце не се развалило, нито променило цвета си, разказва репортер на телевизията.

Въпросният заместител пристига в магазините като подобна на салам палка с жълна сърцевина и бява обвивка, която се реже на шайби, показа проверка на БНТ със скрита камера.

От телевизията потърсили БАБХ за официално становище, след като са ги уведомили точно къде се предлагат въпросните продукти.

”В момента няма нарушение при собственика на търговската верига, защото колегите не са открили нарушение. Те са проверили салатите. Да, наистина на салатите е имало сложени рулца от яйца. И е било обявено коректно алерген "яйца". Но няма обявено наименование на салатата и е нямало изписан етикет “Салата с яйца”, коментира Райна Иванова – експерт от БАБХ.

Запознати хора от бранша, пожелали анонимност, разказаха, че такива палки с варени яйца могат да бъдат внесени и поръчани в България само от фирми, които се занимават с внос на консумативи за месната и хранителната индустрия. Ако клиентът е физическо лице, поръчката се отказва. Цената на продукта не се обявява по телефон или на непроверен клиент, разказват от БНТ.

От Агенцията по храните обяснили, че по документи „рулата от яйца“ идват замразени от Германия и съдържат нишесте, сол и 96 процента яйца. Технологията на производство не е известна.

Репортерът на БНТ е занесъл в БАБХ кутийка със закупена от магазина зелена салата с "яйца", на чийто етикет пише само "зелена салата с яйце".

"В случая ние сме извършили проверка на топлата витрина в обектите като контролен орган - отговаря експертът Райна Иванова. - Вие ми го донасяте като потребител, за което аз ви благодаря, защото ние ще продължим проверката. И с този етикет ще отидем в обекта, в който не е правилно етикетирана тази салата. Защото те в случая вас ви заблуждават. От този етикет, който те са го поставили при закупуването на тази салата, има заблуда на потребител и колегите ще предприемат съответните мерки, за да бъдат санкционирани".

Ако се открие нарушение при етикетиране на стока, глобата по закон за търговец е от 500 до 1000 лева. Според БНТ, въпреки че в БАБХ са се задействали, и то след като им е занесена кутия от салатата с фалшивите яйца, не е ясно защо повече от година по топлите витрини този продукт се предлага, без това да се отбелязва на етикетите.