Фрагменти от вероятно най-стария Коран в света бяха открити в Бирмингамския университет, съобщи Би Би Си.

Според радиовъглеродното датиране ръкописът, написан на овча и козя кожа, е на най-малко 1370 години, което го нарежда сред най-старите съществуващи текстове от Корана.

Страниците били част от колекция от над 3000 книги и документи от Близкия Изток, събрана през 20-те години на миналия век от Алфонс Мингана, проповедник, роден в Мосул (днешен Ирак). Той бил спонсориран да пътува, за да събере колекцията, от Едуард Кадбери, част от известна британска шоколадова династия.

Ръкописът преседял неразпознат повече от век в библиотеката на университета, докато не привлякъл вниманието на докторант.

Последвало радиовъглеродното датиране в специализирано звено в Оксфордския университет. Тестовете показали със сигурност от 95%, че текстовете са написани между 568 и 645 г.

Тези фрагменти ни връщат до люлката на исляма, тъй като се смята, че пророкът Мохамед получава откровенията, залегнали в основата на Корана, между 610 и 632 г. – годината на смъртта му, казва експертът по християнство и ислям проф. Дейвид Томъс.

Те вероятно са писани от съвременник на Пророка, продължава проф. Томас. Авторът може дори да е познавал Пророка, вероятно го е виждал и е слушал проповедите му, може дори да го е познавал лично.

Ръкописът е написан на ранна форма на писмения арабски. Той се нарежда сред най-старите в света, защото радиовъглеродното датиране посочва период, в който изследваният обект е създаден, а в различни частни и държавни колекции съществуват още няколко ръкописа от същия период. Затова е невъзможно да се посочи кой точно е най-старият.