"Макдоналдс" отдавна е обект на безкрайни слухове - от небезизвестния, че нейните сандвичи никога не мухлясват, до този, че в месото за сандвичите се мелят и говежди очни ябълки. И все пак един мениджър на ресторант от веригата, представил се с ник "orchidhibiscus", отговаряше на всякакви въпроси в секцията Ask me anything на сайта Reddit.Естествено, най-много въпроси бяха свързани с храната, работата и хигиената в ресторантите. "Нещата, които минават за "здравословни", са по-вредни, отколкото си мислите", казва мениджърът. "В сандвича "МакРап" се слага пържено пиле, вегетарианските кюфтета също са пържени, дресингът за салатите е пълен с боклук. Но месото е добро, пече се на грил на място и в бъргърите няма галета или яйца", категоричен е той.

Неприятно откритие е, че "Макдоналдс" транспортира глобално пилешкото си месо до своите обекти, вместо да го доставя от компании на местния пазар. Например всичкото пилешко във Великобритания е от Тайланд.

Orchidhibiscus разкрива и съществуването на "тайното" меню. Например в интернет често се разпространяват снимки на сандвич, наречен Land, Air and Sea-бъргър - нещо като "БигМак", но с телешки бъргър, пилешко месо и риба. Или McGangBang - сандвич "МакЧикън", пъхнат в двоен "Чийзбъргър".

"При всички сандвичи можете да махате някои съставки или да добавяте други, ако сте готови да платите допълнително", казва той. "Просто трябва да предупредите на касата какво точно искате да ви сложат в сандвича", казва мениджърът. Той дава пример, че често индийци поръчвали "БигМак" с пилешко месо.

Служителите на "Макдоналдс" имат право на безплатна храна, но ако искат, могат да си носят сандвичи и от конкурентни вериги, това не е забранено, казва мениджърът.

Всички митове за хигиената са верни. Три пъти дневно се измерва температурата във фризери и хладилници и се сравняват продуктови проби на въздуха и храните. На всеки 4 часа всеки уред, съд и инструмент, се измиват и дезинфекцират. Всяка вечер всяка бутилка, съд за храни и сосове и други, се изпразва, съдържанието се изхвърля и се измива.

Всеки ден преди ресторантът да отвори, се правят тестови проби на скарите с месо, за да е сигурно, че ще бъде приготвено точно както трябва.

В ресторантите ножовете са с пластмасови, а не с метални остриета, казва мениджърът. Но всичко идва нарязано, така че не се налага използване на нож. Опасни са скарите и фритюрниците, от които може да се получи изгаряне.

Сред въпросите беше какво стои зад забавените темпове на развитие и падащите темпове на продажбите на компанията. "Дори собствените служители на "Макдоналдс" смятат, че тя е изостанала", казва мениджърът. "Това е най-голямата и най-разпространената верига, но е на стъпка назад от конкуренцията", добавя той. "Ситуацията е същата, като с Microsoft. Как може най-голямата и разпространената компания да прави такива лоши продукти Outlook и Internet Explorer", пита мениджърът.