Кипарис в Несебър бе опакован в черен найлон, за да „не падат иглички върху масите“ на заведение и да не "пречат на клиентите".

За практиката на бизнесмените разказа Любомир Божинов, който сподели снимки на задушеното в черния чувал дърво в социалната мрежа „Фейсбук“.

Не съм виждал друг град, в който общинската администрация да се отнася така варварски към растителността“, пише Божинов.

„Правил съм снимки, писал съм до общината, но нещата продължават и сега. Днес се натъкнах на изключително изобретателен начин да се унищожи вековен кипарис на южния плаж, без да се попада под ударите на закона. Дървото ронело иглички върху четири от масите на бизнесмена и му гонело клиентите. Миналата година се опитал да го унищожи с нафта, но не успял.

Тази година – с разрешение на някакъв навярно корумпиран служител – го е облякъл с черен найлон. Колко мислите ще издържи този кипарис в пълна тъмнина и нагряван от слънцето до 60-70 градуса? Подобни хитри способи се виждат навсякъде в града“, сигнализира Любомир Божинов.

Днес – два дни след публикацията на Божинов във "Фейсбук", дървото вече диша свободно.

"Благодаря на всички, които взеха отношение и се възмутиха от "опакованото" дърво в Несебър. Многобройните отзиви дадоха резултат. Днес дървото диша свободно. Дано тези няколко дни да не са го повредили.

В профила си Божинов подава и други сигнали, че растителността в Несебър се унищожава от местни бизнесмени. Мъжът разказва, че на някои дървета стълбовете им нарочно се затрупвали с цимент или каменна настилка, за да изсъхнат сами с времето. На други пък им режели клоните – така след време те отново сами изсъхвали и вече нямало пречка да бъдат отсечени, обяснява Божинов.