Не е постигнато съгласие за подкрепа от БСП към конституционните промени. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Михаил Миков в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

"Бях подведен, че много работа се е свършило, но явно повече сме политиканствали. Всичко, което ме попита г-н Миков, аз не можах да му отговаря - за бързина, качество на съдебния процес", каза премиерът Борисов.

"Нашата позиция относно конституционната реформа остава непроменена", каза от своя страна Михаил Миков. По думите му премиерът е проявил разбиране относно реформата, но БСП няма да промени позицията и няма да подкрепи промените.

Борисов обясни, че "нищо от това, което Миков е задавал като въпрос", а именно как с предлаганите промени ще се решат проблемите, премиерът не е могъл да отговори, освен за кадровото израстване на съдиите и прокурорите. "Основните теми – бързина, качество, скорост на съдебния процес, справедливост, ние ги залагаме в следващите години", обясни той. "Ще положим всички усилия мнозинството да направим тези промени, доколкото ни стигат силите", добави Борисов.

Премиерът се оказа недоволен от начина, по който вчера медиите са тълкували думите му. "Вчера категорично защитих идеята, че настоявам съдиите да се избират от съдии, прокурорите от прокурори, а не общият форум да ги утвърждава", каза той. В изявлението си след срещата с Лютви Местан и Радан Кънев министър-председателят каза, че счита за "крачка напред" възможността отделните колегии да издигат магистратите, а пленумът да ги утвърждава. "Защо считам, че това е крачка напред и то много важна? Защото, на практика, съдиите ще предлагат, ще развиват и накрая ще отиват с одобряване само предлагани от тях хора, а не от петчленки или който и да било. За следващите десетилетия даваме възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израсне в кариерата", коментира вчера Борисов.

"Искам много внимателно и с голяма молба към вас, особено към медиите-бухалки на газовите посредници, които по стотици милиони на година взимаха като посредници на границата на България и Русия, вчера пред вас категорично защитих идеята, че настоявам съдиите да се избират от съдии, прокурори от прокурори, а не общият форум да ги утвърждава. Изрично цяла сутрин слушам обратното. В медиите-бухалки на газовите посредници, които стотици милиони загубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение", каза Борисов днес след срещата с Миков.

Самият Михаил Миков припомни, че още през януари, когато се е обсъждала съдебната реформа, са заявили, че подкрепата им не е основание да се правят конституционни промени без анализ, без да се видят какви законови и други промени са необходими. "Беше избран обратен подход", каза Миков.

След срещата с БСП Борисов проведе среща и с групата на БДЦ. След нея зам.-председателят на парламента и депутат от БДЦ Явор Хайтов обяви, че групата му ще подкрепи декларацията, лансирана като идея от Борисов и Георги Първанов след тяхната среща в понеделник. Целта на тази декларация е да очертае подкрепа към трите основни конституционни промени, за които има консенсус.