Перу ще се опита да осъществят контакт за първи път с изолирано амазонско племе, което живее в джунглата.

Властите в страната ще направят опит да достигнат до един от клановете на индианското племе Машо Пиро в опит да разберат защо те все по-често излизат от своите традиционни територии, заяви заместник-министърът на културата в страната Патрисия Балбуена, цитирана от агенция Ройтерс.

През последните няколко години представители на Машо Пиро все по-често са засичани извън своите територии в националния парк "Ману", търсейки оръжия и храна.

Въпреки своя изолиран начин на живот племето има допир до цивилизацията. Негови представители са имали среща с местни селски жители, християнски мисионери и туристи, които често им дават храна и дрехи.

"Единствените, които не са били в контакт с тях, са властите", коментира Балбуена. Според Балбуена при контакта с племето ще бъдат взети всички необходими предпазни мерки, а доктори ще се грижат за туземците, в случай че сред представителите му се появят болести.

В Перу съществува забрана за общуване на външни хора с членовете на Машо Пиро, както и на редица други изолирани племена, тъй като тяхната имунна система има твърде малка съпротивителна сила срещу възможните болести, които могат да достигнат до тях чрез хора от цивилизацията. Въпреки това обаче тази забрана трудно се налага, защото за нарушаването й не са предвидени санкции.

Местната организация FENAMAD в Перу предупреди, че точно такъв вид комуникация с племената би предизвикала нежелани последствия, които в миналото са причинили изтреблението на други подобни групи. "Властите трябва да ограничат транзита на лодки и да държат настрана хората от приближаване", каза президентът на FENAMAD Клаус Кике.

В миналото Машо Пиро са отказвали контакти с външни хора, оцелявайки през бума на каучук в страната през 19 в. Въпреки това през последните години членове на племето са се появявали в населени места повече от 100 пъти, особено край речни брегове, където правят жестове на намиращите се наблизо хора, каза още заместник-министърът на културата Балбуена.

Племето е участвало и в инциденти като на няколко пъти други местни жители са били нападани от Машо Пиро със стрели и камъни.