Гръцкото фрапе скочи с евро само ден, след като в сила влязоха новите ДДС ставки в страната. До неделя цените на фрапето варираха от 1,50 до 3 евро. Още в понеделник обаче повечето плажове на Халкидики продаваха напитката, срещу която се взима чадър и шезлонг за 4 евро. В кафенетата пък цената масово скочи на почти 2 евро."Цените на основни стоки от първа необходимост и на таксите за обучение в Гърция скачат от 9 до 23%, след като от понеделник в страната влязоха в сила промените в ДДС, договорени между Атина и кредиторите, които бяха сред условията за започване на официални преговори за трети спасителен пакет", съобщиха и световните агенции.

Според вестник "Етнос" се увеличават цените на телешкото месо, колбасите, солта, оцета, маргарина, доматеното пюре, месните продукти, кафето, козметиката и препаратите, сладкишите, подправките, хляба за тостове и други. За ориз, макаронени изделия, сладкиши, колбаси, кафе, чай, захар и други хранителни продукти ДДС ще стигне до 23%. В циркулярно писмо на финансовото министерство се казва, че с 9% скачат и цените в ресторантите и таверните, пише "Стандарт".

Поскъпват "сувлакито", кафето, закуските, бургерите, баниците със сирене, напитките и други, тъй като те вече ще се облагат с по-високата ставка на ДДС - 23%, а не както досега с 13 на сто. Така свинското шишче - "сувлакито", скача с 0,14 евроцента и вече струва 1,74 евро, свинският дюнер поскъпва с 0,18 евроцента и се предлага за 2,18 евро, пица "Маргарита" за вкъщи вече е 8,49 евро от 7,8 евро досега.

Само няколко часа след въвеждането на новите ДДС ставки почти всички заведения, магазини и центрове за услуги смениха касовите си бележки.

Въпреки новите правила обаче част от таверните и кафенетата оставиха цените непроменени, показа проверка на "Стандарт". "Няма да вдигам цените си, тъй като това ще изгони туристите, а те в момента са единственият ни поминък", коментира Ерос Паципуляс, собственик на верига супермаркети в курортното селце Орфирио.

Медиите в Европа твърдят, че за туристите, скитащи по тесните улички на центъра на Атина, 20 евроцента отгоре върху цената на сувлаки може да не изглежда много. Но за сервитьора Ставрос Гиокас драстичният скок на ДДС е доста тревожна новина, разказа в свой материал и "Ройтерс". Повишението на данъка е принудило ресторанта, където работи Ставрос, да вдигне цената на вкусните сувлаки. "Хората броят всеки цент, а не само за сувлаки", казва и Гиокас, докато чака клиенти, заобиколен от празни маси, украсени с ярки жълто-зелени покривки. 

Някои големи чужди фирми ще се справят с увеличението на ДДС върху обработените храни и обществения транспорт, като 13-23% едва ли ще им се отрази пряко на дейността. Тези компании ще си запазят политиката и клиентите им няма да усетят увеличението. Други фирми могат просто да се опитват да укриват плащането на данъка върху някои от продажбите. Това е широко разпространена практика, която всъщност е допринесла за икономическите проблеми на Гърция. Но за много от тези, които не плащат, няма да имат друг избор освен да сложат надценка за клиентите си. "Ние не можем да поемем разходите. Всичко става все по-скъпо. Доматите, лукът, дзадзики и много други продукти от първа необходимост", споделя Ставрос.

Данъчното увеличение ще се отрази не само на разходите за ресторантските ястия, пакетираната и обработената храна в магазините, но и дори на такива необходими подправки, като солта например. "Когато всичко струва 10 процента повече, все едно ми режат от пенсията", казва 65-годишният Никос Коулопулус.

НОВИТЕ ЦЕНИ

В таверните
Плумари 200 мл - 6 евро
Порция сувлаки - 6 евро
Гирос 3 евро
Порция калмари - 7,50 евро
Порция миди - 7,50 евро
Гръцка салата - 6 евро
Средна пица - 6-9 евро

На плажа
Бира, лимонада, кола - 3 евро
Фрапе - 3 евро
Вода - 3 евро
Фреш - 4 евро