В село, близо до Невестино, с името на пророк Еремия, кметът на общината Димитър Стаменков си построи супертузарски комплекс, наподобяващ царски палат, пише „Вяра”. Дворецът се простира на площ около 2 декара и няма равен на себе си в Югозапада.Зад висок бетонен дувар от близо 3 метра се виждат само покривите на три къщи. Колко дебел портфейл трябва да има човек, за да си построи в пика на най-тежка криза в България такова невиждано чудо? Имотът се равнява на над 1 млн. лева, категоричен е Йордан Петров, който е работил години в САЩ. 

„Хубаво, дай Боже всекиму, но нека да ви кажа, че за нашето село Стаменков построи една мъртва чешма в безводна местност, която стои като паметник на управлението. Сто пъти питахме на кого е нужна чешмата край Пастух на 2 км от селото. Оттам човешки крак не минава, а в диаметър от 2 км няма нито извор, нито река. Щели да прокарват до нея водопровод за стотици хиляди в необозримо бъдеще. Колко пари се изпраха на тая чешма? Някои споменават десетки хиляди, но управниците на Невестино мълчат като риби”, каза Йордан. Според него, само едно от неизброимите бетонни блокчета на оградата в магазина струва 8 лв. 

„Аз 12 години съм работил в САЩ. Получавал съм голямо месечно възнаграждение, и двете ми деца са Харвардския университет, но в живота си съм построил само 2 стаи в село Пастух. А вижте тук за какво строителство става въпрос. Не съм съдия-изпълнител, но според мен става въпрос за стотици хиляди, но може би и за над милион. Не мога да преценя точно, защото виждате – дуварът е много висок. Тук в община Невестино, ако се завъртите, няма да ви стигнат листа. Толкова много има да се пише. Хората трябва да преодолеят страха и да кажат истината. Само че хората се страхуват. Медиите сте единствената власт в България. Прокуратурата и полицията тук са на страната на крадците. Знам прокурори, които срещу едно агне замазват всичко. Аз съм бивш надзирател в бобовдолския затвор, а от 20 години служа на МВР. При мен е лежал Ахмед Доган и много други величия и големи бизнесмени. Като Райчо Гоцев-Беки и посланика на Гърция, с когото двамата бяха в комбина по износ на злато за Гърция и сребърен нитрат от завода „Кремиковци”. Техен посредник беше шефът на поповете в Пловдив. Преди имаше повече справедливост”, казва още бившият емигрант.

Бижутата на Стаменков са построени на хълм с надморската височина и изглед, по-хубав от курорта Паничище. Открива се приказно красив изглед към околните планини и поля. Зад дувара явно има къща за гости, къща за бизнес партньори, студиа за ВИП клиенти на кмета, които явно желаят да се скрият от обществения интерес. Имотът е обграден с богати овощни градини, оградени с бодлива тел. Твърде вероятно е да има басейн, закрита зимна градина, разкошен кабинет за стопанина и място за неговия релакс. Предполага се, че двете къщи са планирани за двете му отрочета, защото кметът иска децата да се простират на широко, да растат самостоятелно и да има къде да посрещат гостите си. Тук жена си той не води, на нея е построил друга къща – тя живее в друг имот.

Интересна подробност от пейзажа е пътят, който води до имението на градоначалника с една от най-малките общини в България. В началото му е построена чисто нова голяма чешма. До нея стои огромна табела със знамето на Европейския съюз, която указва, че този проект се съфинансира от Европейския съюз чрез Държавна агенция „Земеделие”, програма САПАРД, като изпълнител на проекта е строителна фирма „Рила” ЕООД начело с кюстендилеца Александър Малинов. 

Три километра след табелата е разположена махалата на Стаменков. Специално за квартала на богатите кметът е издействал пари от Европа в размер на 100 хил. лева. Проектът е повече от скандален, защото представлява показна кражба на средства от Европа. По указания на Главна прокуратура през 2011 година има разпореждане да бъде привлечен в качеството на управляем кметът на Невестино Димитър Стаменков, изпълнителят Александър Малинов и Красимир Иванов.

След извършена комплексна експертиза разследващите установяват, че в хода на строителството предметът на сключения договор е променен, като е удължен участъкът за асфалтиране към махала „Стаменковска” с 500 м. Въпросният участък от пътя не е включен в подписания договор за строителство, нито в представените документи пред агенция САПАРД. 

Този участък е изпълнен извън предмета на сключения договор за строителство, което е довело до некачествено изпълнение, намаляване на дебелината на асфалтовата настилка по цялата дължина на пътя и намаляване на годността за експлоатация на обекта. Останалата част от трасето по пътя към Стаменковата махала е покрита с баластра. Тя е осребрена от бюджета на община Невестино. „Не знам каква е стойността”, уточни заместник-кметът Глогов. 

Стойността на изпълнените строително-монтажни дейности е в размер на 40 хил. лв. с ДДС. Въпросът е къде са останалите 60 хиляди? Договорът между Димитър Стаменков в качеството му на кмет и на главния счетоводител Благой Андонов, от една страна, и строителна фирма „Рила” ЕООД начело с Александър Минев- Малинов, от друга, е сключен на 30 ноември 2011 година, а досъдебното производство е стартирало на 22 юни 2012 година в Окръжна прокуратура-Кюстендил.

Въпреки разпореждането да бъдат извършени следствени действия, да стартира разследване и да бъде привлечен като обвиняем Димитър Стаменков заедно с шефа на строителната фирма Малинов, до ден днешен прокуратурата в Кюстендил не си е помръднала пръста и преписката е заметена под прокурорското килимче. „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони, това е девизът на община Невестино”, твърдят хората от местната кръчма. 

Паметливи припомнят, че ДАНС удари община Невестино при акция през 2010 година. Операцията беше съгласувана с Районната прокуратура-Кюстендил и касае проверка и изземване на документи, свързани със злоупотреби с фондове на общинарите, злоупотреби с обществени поръчки, пари, отпускани при европрограми. Става въпрос за големи далавери с еврофондове, свързани със строително-монтажни дейности. От прокуратурата бяха категорични, че ще бъде потърсена отговорност на виновните лица от общината. Въпреки зрелищната акция нищо не последва, виновни лица така или иначе не бяха посочени, а злоупотребите са очевидни.