Мая Манолова е равностоен противник, има опит като юрист. След изслушването всичко зависи от депутатите. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Константин Пенчев. "Изборът за омбудсман винаги има политически отенък. Те имат правото и отговорността да изберат най-добрия", добави Пенчев."При положение, че законът предвижда възможността за втори мандат и не чувствам, че съм се провалил в първия мандат, имам сили да продължа, отдавна заявих, че ако бъда номиниран, ще се кандидатирам. Аз съм първият омбудсман, който приема лично граждани. Освен това обикалям страната – включително с приемни в малките градове и села, където се срещам с хората. Правя внезапни проверки на затвори и социални домове. Не може да има никакви намеци, че не съм активен омбудсман", заяви Константин Пенчев.

"Мисля, че успях да респектирам политиците. Първо, успях да спечеля доверието на хората и когато те ми вярват, администрацията се съобразява с мен. Смятам, че в един втори мандат не бих губил време тепърва да печеля доверието на хората и администрацията, а ще продължа работата напред. Омбудсманът е държавна институция. Той не може да бъде популист, това е най-страшното", каза още омбудсманът.

Пенчев обясни, че ако има политическа сделка за поста му, сам ще се оттегли. Само да ми връчат една табела "Той падна жертва на съдебната реформа", призова Константин Пенчев. По думите му съдебната реформа трябва да се изработи "спокойно, с хладен ум, но бързо". Няма друг път. С избори не можем да се извиняваме, избори има постоянно, коментира омбудсманът.