В петричко село раждаемостта от миналата година се е увеличила двойно. Напук на демографския срив още едно село в Южна България отбеляза истински бейби-бум, съобщи Нова тв.

Белозем, който се прослави като европейското село на белия щъркел, се вписа и в класацията на селищата, в които броят на родените през последната година се е удвоил.

54 бебета са се родили тук само през последната година. Двойно повече от 2012-та. 8-месечният Николай е едно от децата на бейби-бума. Майката е студентка, а бащата е полицай. И двамата признават, че в днешно време основният фактор едно семейство да има дете са парите.

За повечето родители на село държавната помощ също е от важно значение. Затова настояват детските да станат 100 лева. За младите майки плановете за второ дете зависят единствено от трудовата ангажираност на съпруга им.

В селото, в което живеят 4700 души, безработицата е сведена до минимум, а местните жители рядко емигрират. Увеличената раждаемост не се дължи на белия щъркел, а на икономическите показатели. В Белозем има няколко фирми, които предлагат работа на младите хора. Заплатата, която предлагат, е между 400 и 500 лева.

„Тук имаме немска фирма, ангажирана в автомобилостроенето. Имаме белгийска фирма, която е ангажирана в шивашката индустрия. Същото така имаме две оризарни- едната, от които е най-голямата на Балканския полуостров. Имаме си мелница, пакетажен завод, бензиностнации. Това всичко е свързано с осигуряване на работни места", коментира кметът на Белозем Иван Тачев.

Според по-възрастното поколение в селото раждаемостта се определя не от броя на щъркелите и предприятията, а от нещо друго. „Важното е да има любов. Децата се отглеждат с любов. Има ли любов всичко върви", казва Екатерина Петрова.

Ако раждаемостта продължава със същите темпове в селото се шегуват, че скоро ще трябва да разширят детската градина и училището.