Прокуратурата разследва двама тийнейджъри от София за опит за убийство на 3-годишния Христо Велински. Момчетата са се грижили за него, докато майката е на гурбет в чужбина.

18-годишният Александър Донков и връстникът му Патрик Първев са задържани в понеделник вечерта и вече са обвинени в опит за убийство. Момченцето е закарано с линейка в “Пирогов” с тежки наранявания по главата и тялото.

Малкият Христо е
приет в кома и
е опериран
по спешност


заради контузия на мозъка и хематом вследствие на травмата, съобщиха от “Пирогов”. След неврохирургичната операция детето е в реанимацията на апаратно обдишване, в много тежко състояние с опасност за живота. Александър Донков и Патрик Първев са обвинени в опит за убийство на момченцето, съобщи Павел Панов от Софийската градска прокуратура. От Агенцията за социално подпомагане изразиха готовност за закрила на малкия Христо, след като са получили сигнал по телефона, че е малтретиран. Не са установени други близки на детето освен майката, която го отглеждала сама.

Александър и Патрик го заливали с вода, ритали го и го душили като наказание за това, че не слушало. Детенцето дори отказвало да яде в последните дни.

Майката Невена Велинска живее в кв. “Зона Б 19”, на 18-ия етаж в блок до столичния бул. “Стамболийски”. От три седмици била на гурбет в чужбина - свирела на скандинавски пасажерски кораб. Тя е музикант и свири на цигулка в рок група.

Александър и Патрик живеели в апартамента ѝ от три седмици, за да се грижат за Христо. В началото го извеждали на разходка и съседите са го виждали. От седмица насам обаче момченцето не било забелязвано от съседите на площадката пред блока.

В понеделник вечерта момчетата са позвънили на вратата на съседката. Извикали я за помощ. Когато жената видяла детенцето, то било зверски пребито. Веднага се обадила на 112. Пристигнали екипи на Бърза помощ и на полицията. Александър и Патрик са арестувани веднага.

Пред медиците
казали, че Христо
е паднал от
леглото


Прегледът в “Пирогов” обаче ги опровергава. Някои от травмите по главата и тялото на детето били стари.

Според съседи майката Невена заминала за чужбина преди месец. Разказват, че в началото за Христо се грижила детегледачка и се справяла много добре. След това се появили двамата тийнейджъри.

“Майката е много добра. Сама отгледа детето. Водеше го на градина с такси и сама го прибираше”, казват в блок 13-14, където е апартаментът на Невена.

Майката е на 38 г.
Завършила
Музикалната
академия


Изучавала е цигулка. Свири в рок групата “Три и половина", нашумяла през 90-те. В артистичните среди Невена е позната като Малкия. Свирила е с известни български музиканти по рок фестивали, сред които Васко Кръпката и Милена. През зимата с групата има участия по клубове в София и страната. През лятото пътува в чужбина. Свирят по круизни кораби за повече пари, както повечето от българските музиканти.

Невена Велинска е заминала за чужбина, за да осигури издръжката на детето си, за което се грижела сама. И друг път е пътувала за по-дълго време. За малкия Христо намирала детегледачки. Преди последното си пътуване от началото на юли обаче не успяла да намери жена. Затова се свързала с двете момчета, които предлагали същата услуга. Освен че

живеели в
апартамента ѝ, те
получавали и
над 1000 лева


за услугата. Невена всеки ден звъняла, за да се интересува как е синът ѝ. Александър и Патрик често не вдигали телефоните си. След като била уведомена за случката от полицията, тя се прибра във вторник по обяд в България и веднага отиде в “Пирогов”. Жената вече е дала показания пред разследващите. За да я подкрепят, дойдоха и музиканти, с които е работила.