Възрастен мъж е бил пребит пред очите на двете си внучета в Борисовата градина в петък привечер от група неонацисти, съобщава сайтът Marginalia.bg. За случилото се в доста централна част на парка – при Слона и кафенето на ЦСКА, съобщил синът му, бащата на двете деца. 

67-годишният мъж е бил с внуците си – 11-годишно момче и 7-годишно момиче в парка. Докато се занимавал на известно разстояние с по-малкото от децата, мъжът видял, че група скинари били наобиколили другия му внук и го тормозели. 

Те настоявали момчето, което наричали „циганче“ и „мангалче“ да свали превръзката от крака си,

която според тях била фалшива – за да предизвиква състрадание, като проси.

Превръзката на детето обаче била заради спортна травма. Момчето се занимава със спорт и е шампион по ски за възрастовата си категория в Австрия, където семейство му живее. Били си в България само за лятото, разказва Marginalia.bg.

Един от неонацистите имал на кръста си татуировка с надпис „Blood and Honour“, международна неонацистка мрежа, която има и български клон – „Кръв и чест“. Забранена е в някои страни, между които Германия и Испания.

Без възрастният мъж да е говорил със скинарите, те започнали да го блъскат.

Съборили го на земята и го ритали в главата.

Намесил се седящ в кафето на ЦСКА човек и нападателите се оттеглили. 

Двадесетина метра по-далече обаче мъжът и внучетата му отново били атакувани. Дядото бил ударен в главата, а стъкла от очилата влезли в очите му. 

След ударите в главата мъжът загубил паметта си за известно време. Следващият му спомен е, че се намира в района на площад „Журналист“, целият в кръв. Опитвал се е да се прибере вкъщи с децата, но заради състоянието му били повикани полиция и линейка. Дошъл екип от IV РПУ, пострадалият е откаран с линейка. Децата са оставени сами на улицата, на грижите на случайни минувачи, разказва сайтът.  

Случилото се получи и бърз отклик и потвърждение в социалните мрежи. 

Това обаче не е първият случай на побой от страна на неонацисти в Борисовата градина, нито в центъра на София, допълва сайтът и изрежда: през 2008 г. беше убит студентът по право Михаил Стоянов в близост до алея „Яворов“; през 2011 г. момче беше бито в Борисовата градина, защото било с боядисана в розово коса; през същата година на ул. „Пиротска“ беше пребит българският гражданин Георги Димитров – Метин, защото биячите го взели за бежанец. Миналата година бременна българка и съпругът и чужденец бяха бити в близост до Народна библиотека, защото тя му е казала „обичам те“ на английски.