Недостатъчната или липсата на закуска в тийнейджърските години може да причини щети върху организма близо 30 години по-късно.

Шведски учени са открили, че хората, които не си хапват обилно на закуска по време на тийнейджърството си, показват повече признаци на синдрома на метаболизма 27 години по-късно в сравнение с тези, които са приемали здравословна и обилна закуска.

Синдромът на метаболизма е медицинският термин за комбинацията от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Това може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

През 1981 година учените от Университета в Умео, Швеция са провели изследване относно това как закусват учениците в северния град Лулея. След 27 години, през 2008 година, същите участници били подложени на здравен преглед. Изследванията показали, че младежите, които са пренебрегвали закуската или не са закусвали достатъчно, са по-застрашени от синдрома на метаболизма като възрастни в сравнение с тези, които са приемали солидна здравословна закуска.