Въпреки забраните за къпане в река Дунав и язовир „Огоста” над Монтана, двата водоема са единствените безплатни места, където хората от Лом и областния град се спасяват от жегите, съобщава „Конкурент”.Стотици каравани и палатки са разпънати на брега на язовира, а водата гъмжи от хора, потърсили прохлада. По данни на метеоролозите през почивните дни Монтана е била сред най-топлите места в страната. Температурите на сянка достигнаха до 38 градуса.

„С 20% са се увеличили повикванията на линейки в горещините”, каза началникът на спешния център в Монтана д-р Серьожа Ценков. При нормални температури линейките в областта се отзовават на около 30 повиквания на денонощие. В събота и неделя те скочили до 45.

„Няма тежки случаи. Викат ни за хора, колабирали по улиците в жегите, но основно за пациенти с хронични заболявания, които получават кризи заради високите температури”, подчерта д-р Ценков.
Той призова възрастните хора да не излизат през деня, а ако им се налага да бъдат с шапки и да носят вода у себе си.

Ужасно топла е била и нощта срещу понеделник, показват данните на метеоролозите в Монтана. В тъмната част на денонощието температурата е паднала едва до 31 градуса, според уредите на специалистите.

На 3 места в Монтана общинската управа е организирала пунктове за раздаване на минерална вода. 2 са на пл. „Жеравица” и 1 на пл. „Алеко Константинов”.