Земеделски производители от цялата страна ще направят демонстрационно зареждане с гориво от всички бензиностанции. По този начин те ще изразят несъгласие с промените в Наредба Н-18, с която от 31 август ще бъдат задължени да поставят нивомери и фискални устройства в специализираните селскостопански бензиностанции с цел регистриране и отчитане на продажбите. Това съобщи Дарик.

Над 2000 членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите се събраха на съвещание днес в Арбанаси. Заедно с колегите си от Националния съюз на говедовъдите в България и с подкрепата на Българската асоциация „Биопродукти“ те приеха декларация, в която се посочва, че браншът изразява остро възмущение и недоумение от липсата на позиция от страна на Министерството на земеделието и храните във връзка с приетите промени.

Според Румяна Ангелова, председател на асоциацията на земеделските производители с показната акция, която ще се осъществи на 24 юли /петък/ от 9.00 до 16.00 часа ще бъде демонстрирано какви ще са последствията, ако тракторите, комбайните, камионите и машините за селскостопанска дейност зареждат наравно с другите автомобили по бензиностанциите в страната.

Представителите на бранша определиха приетите промени са лобистки и прогнозират, че от тях ще се облагодетелстват две фирми, доставчици на фискални устройства и нивомери с печалба около 160 млн. лв. В приетата декларация се посочва, че земеделската общественост подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и има пакет от предложения за нейното ограничаване и ефективно спиране на злоупотребите. В документа се отбелязва, че с промените в наредбата ще бъде създадено допълнително бреме за работещия земеделски сектор.