По повод провежданите в Народното събрание разговори за постигане на съгласие за промени в Конституцията президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че парламентарно представените политически сили ще запазят наложилия се конструктивен подход в търсене на решения за промени в Конституцията. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Съдебната реформа е ключов национален приоритет и вече няма съмнение, че за нейното успешно осъществяване са необходими промени в Конституцията. Това е тежък и отговорен процес особено в 43-ото Народно събрание с неговото многообразие и широко политическо представителство. Въпреки това към този момент, благодарение на усилията да се намери консенсус, беше извървян значителен път. Нека да не позволяваме технически спорове относно детайли да се превръщат в непреодолими пречки! Важно е реформата да генерира устойчивост на промените в съдебната системата, заяви Плевнелиев.

А устойчивост е възможна единствено при максимално широко съгласие. Ако успеем да извървим останалите няколко стъпки своевременно и по този национално отговорен начин, ще изпратим силен позитивен сигнал до българските граждани и до европейските партньори, подчертава Плевнелиев.

Последиците от евентуален провал на реформата ще бъдат изключително тежки за доверието на гражданите към институциите, за ефективното членство на България в европейските структури, в това число и присъединяването към Шенгенското пространство.

Държавният глава призовава парламентарно представените политически сили да подходят надпартийно и национално отговорно и да използват следващите дни за намиране на решения и преодоляване на различията там, където все още ги има, в интерес на очакванията на българските граждани и европейските ни партньори.

Президентът изразява своята увереност, че само чрез съгласие могат да се постигнат реални устойчиви стъпки в правилната посока не само по отношение на съдебната реформа, но и във всички останали приоритетни за страната сектори.