Няма постигнато съгласие как да протече конституционната реформа. Това стана ясно след среща в парламента между премиера Бойко Борисов и ДПС, към която на по-късен етап се присъедини и Радан Кънев, предаде репортер на БГНЕС.

"Разговор за нов конституционен проект, от моя гледна точка, може да бъде воден при наличието на 180 вносители и ако той не отстъпва от настоящия законопроект - тогава е възможно да се води разговор. Извън подобно съгласие, по отношение броя вносителите и запазване на параметрите, към настоящия момент не виждаме основа за съгласие", бяха първите думи на Кънев след срещата.

От своя страна премиерът Бойко Борисов призова оставащите два дни до петък да се използват за разговори. Вариантите остават два - събиране на 180 подписа до петък и изтегляне на сегашния законопроект или гласуването му в петък в търсене на повече от 160 гласа, каза Борисов.

Радан Кънев още в началото обяви, че ще резюмира "разликата" в позициите, тъй като към настоящия момент само те са това, което може да се резюмира. "Групата на Реформаторския блок не е имала време да се събере предвид изненадващото, по същността си конструктивно, но към настоящия момент за нас неприемливо предложение на ДПС", добави той.

В разговора е имало поредица принципни разминавания, свързани с правните последици от конституционната реформа, призна той. "В сравнение с предишни водени разговори, моята констатация е за отстъпление от възможността за постигане на консенсус в настоящия парламент. Надявам се, да не съм прав, но това е първото впечатление", каза лидерът на ДПС.

След него Лютви Местан обяви, че представената от него идея има за цел ускоряване на съдебната реформа, като се стъпва върху "общото консенсусно поле", очертано от премиера Борисов. "Да се внесе нов проект за изменение на конституцията, който да съдържа само консенсусните положения, които г-н Борисов представи и тази реформа да се реализира още на етап внасяне с над 180 подписа", обясни лидерът на ДПС. Според него в противен случай има риск конституционната реформа да се провали, което ще бъде изключително лош знак за България.

"В този процес всеки трябва да направите своите стъпки, не казвам непременно компромиси. Всеки трябва да положи усилия в името на националния интерес", добави той и обяви, че в ДПС са готови да подплатят своя ангажимент на активен съучастник в конституционната реформа чрез полагане на всичките 36 подписа на депутатите от групата под нов проект за промени в основния закон. В противен случай, дори внесеният в парламента за гласуване в петък законопроект да събере 160 гласа, той ще се движи по една продължителна и мъчителна процедура и едва ли ще завърши с успех, в което той се съмнява, че приключи към края на годината.

Алтернативният подход би приключил далеч преди местните избори, изчисли отново Местан. При нов законопроект със 180 подписа и прекъсване на ваканцията през август, промени в конституцията може да има до 15 септември, добави той. "Предложението отваря широко вратите за постигане на далеч по-широко съгласие сравнение с проекта, който се намира в деловодството на Народното събрание", заключи той.

"Знам едно - провалът на конституционната реформа означава и провал на съдебната реформа. Ако това се случи, няма да загуби никой друг толкова много, колкото държавата ни. Това ще даде една много по-дълга писта, много по-бързо развитие и огромно предимство на Румъния пред България в докладите, които очакваме от Брюксел", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов след срещата.

Крайният резултат от провала на гласуването ще бъде тежък удар в доклада и това пряко ще ни се отрази в приемането ни в Шенген, категоричен бе Борисов. Поради тази причина и вчера той е поставил акцента върху точките, които обединяват, а не разделят политическите сили. Промените не са достатъчни, но са стъпка напред и в правилната посока, добави той. Според него не е правило да се калкулира, че с тези три очертани от него консенсусни промени на практика отпадат две трети от първоначалните предложения за промени.

"Това, което най-много спира намирането на съгласие, това е двете колегии и то не именно, че трябва да бъдат две. Такива са препоръките и такава е убедеността на всички - че съдиите трябва да номинират съдии, а прокурори и следователи - прокурори и следователи. Червената линия е как да бъдат след това избрани - дали от единния орган, наречен Висш съдебен съвет, където участват и прокурори и съдии, или те самите като колегии да направят този избор", обясни Борисов.

"Защо считам, че това е крачка напред и то много важна? Защото, на практика, съдиите ще предлагат, ще развиват и накрая ще отиват с одобряване само предлагани от тях хора, а не от петчленки или който и да било. За следващите десетилетия даваме възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израсне в кариерата", коментира Борисов. Той призова колегите си Лютви Местан, Радан Кънев, Георги Първанов, както и групите на БСП и БДЦ, да се използват оставащите два дни до петък за разговори като се имат предвид двата варианта. "Ако имаме възможността да имаме 180 гласа, като тук никой не може да се преписва заслугите - нито ДПС, нито аз, нито г-н Кънев - имаме една кауза и това е държавата", продължи Борисов.

Според премиера е "много голямо изкушението" да се влезе в местните в пълна конфронтация. "Това може да доведе до успехи за едни и загуби за други, но крайния резултат вече го казах", добави той и още веднъж призова до петък да се обмислят вариантите. "Имаме два подхода - в петък влизаме, ако съберем 160 гласа - добре, отиваме за края на ноември и след това второ четене. Ако съберем 180 подписа, се ускорява с няколко месеца процедурата, с извънредно заседание, до 15 септември да имаме промяна в конституцията", анализира. Ако се реализира втория вариант, това ще залегне в доклада на Европейската комисия и ще се отрази благоприятно на този доклад.

Бойко Борисов настоя, че всичко за което се говори сега, не обслужва сегашния състав нито на прокуратурата, нито на съда, защото ще влезе в сила след техния мандат и след избора на нов Висш съдебен съвет.

Запитан дали той лично счита, че кадровите въпроси трябва да се решават от пленума на ВСС или от отделните колегии, той отговори: "За за мен пленумът трябва да се занимава с деловите въпроси - да определя бюджета, съдебна охрана, ще има ли нова сграда, а да се даде шанса и възможността на съдите и прокурорите да си определят ръководство". Борисов помоли всички лидери "да си мерят" приказките, защото не му е приятно да обикаля партиите, за да търси консенсус.

На въпрос дали предпочита варианта със 160 или със 180 гласа той отговори: "Ако съм сигурен, че ще имаме 160, предпочитам 160. Но правихме сметките и както и да го събираме, не стават" и добави, че разчита и на депутатите от БСП и БДЦ.

Запитан дали ако крайното решение се взима от пленума на ВСС не се обезсмисля самото разделяне, защото такова е сегашното положение, той отговори, че не е съгласен. "Сега през лобистки възможности може да се издигне съдия или прокурор. Начинът, който предлагаме ние, дава възможност само съдии и само прокурори да правят това", отговори той.