Глоба в размер на 10 000 лева е наложена на туроператора „Гъливер травъл”, който заведе български ученици в Испания и имаше опасност децата да останат на улицата. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Има съставен и връчен акт на туроператора. Справедливата санкция, която трябва да бъде заплатена от фирмата, е в размер на 10 000 лева. Установени са нарушения, свързани с липса на важна информация в преддоговорните отношения, както и с несъвпадане на ангажимента, взет от туроператора, и това, което на място се случи в хода на тази екскурзия”, добави шефът на КЗП.

Припомняме, че 31 ученици от 9, 10 и 11 клас на столичната Национална финансова-стопанска гимназия бяха изоставени на произвола на съдбата по време екскурзия в Испания от „Гъливер травъл” – фирмата, организирала пътуването. Оказа се, че само две нощувки от цялата екскурзия са платени – в Словакия и в района на Кан във Франция. От предстоя в Испания е нямало платена нощувка.

Проверки на КЗП

„Броят на проверките нарастват, а нарушенията, макар и малко, намаляват”, коментира още Маргаритов.

Нарушения все пак има – издадени са около 20 заповеди за затваряне на заведения, които не са категоризирани. Основните нарушения в лунапаркове и аквапаркове са липсата на документи, които би трябвало да дадат информация за произхода и техническото състояние на съоръжението, липса на информация за условията на използване на съоръженията, проблеми от технически характер.

Опасните стоки, които Комисията за защита на потребителите е констатирала, са повече от 30.

„Има заповеди за изтегляне от пазара. Това често са детски облекла, стоки, имитиращи храни, битови уреди, които имат неизолирани части. Целта е тези стоки да не бъдат допускани в страната”, обясни Маргаритое пред БНР. Шефът на КЗП отчете, че тази година е констатиран неосигурен достатъчен достъп на хора с увреждания до туристическия продукт в местата за настаняване – липса на рампи, инвалидни колички, ниски рецепции.