Собственикът на "Файненшъл таймс" - Pearson Plc, проучва възможността да продаде изданието, след като към него е бил проявен интерес от потенциални купувачи. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на запознати с въпроса източници.

Базираната в Лондон Pearson в момента сондира кои биха участвали в търга за изданието, твърдят източниците, които предпочитат да останат анонимни, защото разговорите са поверителни. Двама души твърдят, че сделката може да бъде за 1 млрд. паунда. Засега няма официална информация, но "Файненшъл таймс" може да привлече интерес от медийни компании като Axel Springer SE, както и на инвеститори в Европа, Близкия изток и Азия, смятат източниците на агенцията. Представители на Pearson и Axel Springer са отказали да коментират.

Pearson не представя финансови резултати на "Файненшъл таймс". Изданието е част от подразделението за професионално образование, което е имало приходи от 1.15 млрд. паунда през миналата година. Издателската група ще обяви финансовите си резултати на 24 юли.

"Това е класически актив трофей", казва Алекс Дегрот, анализатор в Peel Hunt. Въпреки че за момента няма информация за цената, която Pearson ще иска, според него тя ще е "извънредно висока". "Ако Pearson получи 1 млрд. паунда, аз ще си изям шапката", каза още той.

Първият брой на авторитетното британско издание е излязъл през 1888 г. Тиражът през миналата година е достигнал 720 хил., като дигиталните абонаменти са били 70% от общия брой. В опит да увеличи читателите си онлайн през февруари вестникът промени системата си за плащане, като се отдалечи от използвания дотогава модел, позволяващ на клиентите да четат по няколко статии всеки месец, преди да е необходимо да плащат за достъп до материалите.

След съобщаването на новината в понеделник акциите на Pearson се покачиха с 5%, но в края на търговията отстъпиха с 1.6%. Пазарната капитализация на издателската компания е 10.3 млрд. паунда. През миналия ноември главният финансов директор Робин Фрийстоун заяви, че продажбата на "Файненшъл таймс" не е сред топ приоритетите на Pearson.