Криза за работници застигна земеделските производители в Пиринския край. В разгара на сезона много от тях се чудят откъде да намерят работна ръка, за да успеят да обработят и приберат земеделската продукция.„Основно идват да търсят заетост или социално слаби хора, или пенсионери. Те обаче не си дават много зор и са непостоянни. Потрудят се 2-3 дни, видят, че не е лесно и се откажат, защото си имат сигурни доходи – социални помощи или пенсия", твърди земеделският производител и животновъд Иван Сабахлъков от град Хаджидимово. Преди няколко месеца той обявил, че търси животновъд и тракторист за по 700 лева заплата, пише "Стандарт".

„Никой няма мераклия да започне работа. Държавата научи хората да чакат на социални помощи, а не да се трудят. А давам безплатно спане и храна. Както е тръгнало, скоро няма да има кой да работи на полето в Пиринския край", казва Сабахлъков.

Проблемът за родните земеделски производители е, че тази година рекорден брой земеделци отидоха на гурбет в Гърция. Тези, които са работливи, предпочитат да отидат в южната ни съседка за 2-3 пъти по-високи надници. Тук остават ромите и мързеливите, които искат много пари, но за малко свършена работа, смята Сабахлъков. Тютюнджиите също се изнесоха на юг заради ниските изкупни цени на тютюна у нас.

„Хората се принудиха да зарежат тютюнджийството тук. Лошото е, че тези които останаха, ще ги последват, ако изкупната цена на продукцията остане толкова ниска – средно по 4,00-4,50 лева за килограм. Земеделците предпочитат да работят в Гърция по тютюневите ниви и да вземат по 25-30 евро надница, а не да работят за жълти стотинки", твърди кметът на сатовчанското село Вълкосел Рамиз Билюков.