Ако оставим обществото да се движи по това, че някой някъде създава досиета и тези досиета са в основата и стават двигател на обществено-политическите процеси, то това нещо е изключително вредно, заяви пред БНР вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Ако наистина ние създаваме условия, в които да се раждат досиета, то това е един лош атестат за обществото. Именно за да се справим с това трябва да имаме върховенство на закона, ясни процедури и правила, които да не позволяват това да се случва, категоричен бе той.

Йовчев коментира разсекретяването на досиетата в бившите комунистически републики. Имаше страни, в които се действаше още в първите месеци на промяната в посока да се отвори, да се разсекрети всичко. От там нататък вече обществото да решава. Имаше и други страни, които смятаха, че тази страница трябва да бъде затворена завинаги и повече да не се обръщат към нея. Ние избрахме един модел, който, според мен, беше такъв, че фактически обществото мъчително години наред вече само си създава този проблем.

Йовчев категорично осъди скандалите с флашките. Създаваме си сами една гнусна обстановка в страната. Тровим собственото си общество по този начин. От август миналата година като министър на вътрешните работи аз нямам никаква информация за това кой се подслушва. МВР няма възможности да подслушва, посочи министърът на вътрешните работи. Той е убеден, че "ако е имало такова нещо, то е било съгласно закона".

Три неща са важни, когато говорим за СРС-та, разясни Йовчев. На първо място трябва да се спазва изцяло закона. Това, което е посочено в закона за СРС-та. На второ място, информацията, която е придобита, да не се използва за нищо друго, освен за целите, които са разследване на престъпление и противодействие на престъпността. И на трето място да се прави всичко възможно, така че да няма нерегламентиран достъп до тази информация. От там нататък всички сме равни пред закона. Мисля, че всички тези опити едва ли не да се създаде някакъв скандал и този скандал да се изнесе в Европа също е недостатъчно непочтено. Какво ще постигнат, ще постигнат горе-долу, което постигна последната окупация на университета. Раната за обществото ще остане при всички положения. Когато човек подбира с кого говори, то той едва ли би станал обект неговите разговори да бъдат подслушвани, посочи Цветлин Йовчев.