Цените на петрола може и да спадат, но положението не е толкова розово за европейските потребители на бензин, отбелязва Ройтерс.

Цените на бензина в ЕС достигнаха миналата седмица най-високото си равнище от ноември, според статистическата служба на Евросъюза.

Петролът сорт Брент, от друга страна, спадна с над 30 процента през този 8-месечен период до около 57 долара за барел.

В основата на това разминаване са голямото търсене на бензин в световен мащаб и силният долар, който прави стоките, чиито цени се изчисляват в долари, по-скъпи за купувачите, използващи друга валута, посочва Оливър Якоб, анализатор от швейцарската компания "Петроматрикс" (Petromatrix).

Цената за потребителите в Европа изглежда доста по-различно в сравнение с цената на Брента в долари, допълни той.

Цената на дизела по бензиностанциите в Европа миналата седмица обаче бе на най-ниското си равнище от 30 март, според Евростат.

За разлика от бензина предлагането на дизел расте непрекъснато през последните месеци, тъй като големите рафинерии в Близкия Изток, Азия и САЩ са увеличили производството, а търсенето като цяло е останало без промяна.

Поевтиняването на петрола през последната година предизвика силно търсене на бензин в целия свят - от Китай, където средната класа бързо нараства, до САЩ, а потребителите купуват повече и карат по-големи коли.

Цените на бензина може да се понижат с приближаването на края на летния ваканционен сезон, през който търсенето се повиши рекордно.