Юни месец тази година е бил най-горещия месец за последните 135 години, се отбелязва в доклад на американското Национално управление по изследвания на атмосферата и океаните.

„Глобалната средна температура на сушата и океанската повърхност през юни 2015 г. е била най-високата за този месец от 1880 г., когато се дава началото на систематично наблюдение“, пише в доклада, цитиран от БГНЕС.

„Температурата през отминалия юни е била по-висока с 0,88 градуса по Целзий в сравнение със средната за юни през целия XX век“, се казва още в доклада, чиито автори отбелязват, че предишният рекорд за месец юни е бил поставен през 2014 г.

Жега ни мъчи и днес

Днес отново ще времето ще бъде горещо, в 21 области е обявен жълт код. Максималните температури ще са между 32° и 37°, само по морския бряг ще бъдат под 30°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, ще бъде близко до средното за месец юли. Над централните райони на страната ще се развива купеста облачност, но вероятността за превалявания е малка. Ще се появи слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около обяд ще се появи до умерен североизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 27-29°. Температурата на морската вода е 24-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, само на изолирани места краткотрайно ще превали. Ще духа слаб, по билата и върховете – до умерен север-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 20°.