С погребален ковчег и пирони болни от ревматологични заболявания се събраха пред сградата на НЗОК тази сутрин. Причината е промяна на критериите за лечението им с биологична терапия, предаде репортер на БГНЕС.

Новите правила предвиждат от 1 август, едва след като пациент е бил 6 месеца на едно противовъзпалително лекарство и след това още 6 месеца на друго, чак тогава молбата за биологично лечение да може да бъде разгледана. Според протестиращите обаче през това време те ще бъдат подложени на болка, която инвалидизира, а след това лечението със скъпоструващите лекарства не е толкова ефективно. Според тях основната цел, с която НЗОК подготвя промени в критериите за лечение с биологични лекарства има за цел редуциране на средствата, заплащани за лечение на хора с ревматични заболявания, а не желанието за качествено и адекватно лечение и проследяване на състоянието на същите.

Зам.-председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България Боряна Ботева поясни, че всъщност биологичните лекарства са най-ефективният метод за лечение на ревматични заболявания. Само че Здравната каса въвежда рестриктивни мерки, които ще доведат до влошаване на състоянието на пациентите. Ботева каза, че всеки един пациент с подобно заболяване води ежедневна борба с болката, за да живее нормално.

Председателят на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит Роза Чеглайска връчи на говорителя на НЗОК зловещия подарък под формата на ковчег, който всъщност е зловещ като мерките на НЗОК. Тя обясни, че пациентите се чувстват излъгани от Касата и 4000 души ще останат без адекватно лечение и ще бъдат лишени от достоен живот. "С новите правила забивате последния пирон в нашия ковчег", каза тя. Багряна Маркова, говорител на НЗОК, отговори, че за лечението с биологични лекарства се изплащат огромна сума, а здравноосигурителният модел в България е солидарен.