Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев свидетелства днес по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказаните СРС-та, предаде репортер на БГНЕС.

Калин Георгиев е допуснат като свидетел с определение на Софийски апелативен съд от 1 юли тази година. Той дава показания при закрити врати, тъй като те биха могли да представляват данни, защитени от закона.

Днес САС гледа за втори път делото срещу бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за отказаните СРС-та, по което две инстанции го осъдиха на 4 години затвор. Делото се гледа отново от САС, след като Върховният касационен съд (ВКС) го върна за ново разглеждане от друг състав. Преди това и Градският съд, и състав на САС го призна за виновен за неизпълнение на служебни задължения.

Срещу Цветан Цветанов имаше три дела, които стигнаха до съда. По две от тях той бе оправдан. Очаква се решение на ВКС по делото срещу него за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Третото дело срещу Цветанов така и не стигна до дори до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. В този процес бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

БГНЕС припомня, че на 19 юни ВКС отмени 4-годишната осъдителна присъда на Цветанов от февруари тази година на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание. През февруари 2015 година САС призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу три лица и бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

ВКС уважи жалбата на Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд. Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева.

В особеното си мнение съдия Начева заявява: "Не мога да се съглася и с нито един от аргументите, на които се основава мнозинството, за да приеме като легитимно и обективно оправдани съмненията на подсъдимия относно безпристрастността на въззивния съд. "Неприемливи намирам и аргументите, че Софийският апелативен съд не е успял да се дистанцира от различни внушения; че сам е направил внушения чрез използваните изразни средства в мотивите на решението; че е отправял директни обвинения и това подсказвало да се е чувствал лично засегнат от публични изказвания на подсъдимия като политик по повод разследвания", казва тя.