За да бъде избран омбудстман, са необходими повече от половината народни представители. Ясно е, че нито една парламентарна група не може сама да избере омбудсман. Освен това гласуването е тайно. Това заяви червената депутатка Мая Манолова, която е сочена за бъдещия омбудсман на републиката, чиято кандидатура ще бъде подкрепена не само от БСП, но вероятно и от ГЕРБ.Манолова поясни, че институцията омбудсман не е „бюро жалби” и допълни, че до този момент тя не е водила официални разговори за бъдещата си кандидатура с нито една парламентарна партия. Днес Манолова ще се срещне с колегите си от ГЕРБ и Патриотичния фронт. „Признавам, че обмислях предложението да се кандидатирам за омбудсман. Отдавна партийно-политическата роля е отживяла в мен. Влязох в политиката с идеята да защитавам хората. Десет години съм парламентарист и съм защитавала всякакви каузи. Убедих се, че партийно-политическата дреха е тясна, за да бъдат защитавани ефективно гражданите”, посочи Манолова. 

Тя допълни, че каквито и права да защитава, винаги остава подозрението, че тя брани онези, които са я избрали. 

Мая Манолова поясни, че историята „Костинброд” е приключила и не е оставила белег върху отношенията й с ГЕРБ. „Бяха получени сигнали, в рамките на предизборната кампания, ме в една печатница има половин милион бюлетини. Вие като честен журналист бихте ли пуснали сигнал до прокуратурата?”, попита Манолова тв водещата Ани Цолова. - „Бих”, отговори й тя. 

„ Това направих аз. С това се изчерпа моето участие в този случай”, поясни социалистката. Тя допълни, че ако има подобен случай, пак би подала сигнал, защото злоупотребата с гласове не е изолирано явление. „Моята цел е да бъдат ограничени предизборните манипулации. Атаката ми не беше срещу ГЕРБ, а срещи всички, които правят нарушения”, посочи тя. 

Манолова изтъкна, че депутатите я познавали по-добре от приятелите й – толкова време прекарвала в парламента. „Те познават и меда, и жилото на моята работа. Искам да стана омбудстман, за да бъда по-ефективна от това, което сега съм в парламента. Искам да създам обществени съвети – от видни юристи, общественици, правозащитници. Трябва да има предварително сито, обсъждане, за да е ясно, че обмудсманът няма да става маша в защита на някакви частни интереси”, подчерта Мая Манолова.