Цените на много стоки в Гърция се вдигнаха заради новите ставки на ДДС, които са в сила от понеделник, съобщи Ройтерс. Вдигането на данъка бе едно от условията за третия спасителен пакет.

От 13 на 23% става ДДС за захарните изделия, пилешкото месо, безалкохолните напитки, соковете, консервите, шоколадовите изделия, кафето, какаото, растителните масла без зехтина, маргарините и маслата, оцета, солта, а също таксите за обучение, ремонтните услуги, услугите на погребалните агенции. Увеличава се и данъкът върху цветята, изделията от дърво, инсектицидите, хартиените кърпички и много други стоки.

Поскъпват билетите за градския транспорт, за влаковете, корабите и самолетите по вътрешните линии, таксиметровите тарифи и кондомите. С 23% ще бъдат облагани ресторантите и таверните, така че туристите ще трябва да се съобразяват с поскъпването в тях. ДДС за хотелите скача двойно - от 6,5 на 13%, но това ще стане от началото на октомври. Специалистите са изчислили, че това ще доведе до около 9% поскъпване на стоки и услуги.

Непроменена остава ставката от 13% ДДС за селскостопански животни, риби, растителни семена, зехтин, вода, ток, природен газ, товарни превозни средства. Само с 6% ще продължат да се облагат лекарствата, вестниците, списанията, книгите и билетите за театър.

Бизнесът се безпокои, че увеличаването на ДДС ще отблъсне част от потребителите и ще намали продажбите в страната, където една четвърт от работоспособното население е без работа, а доходите са се свили през годините на икономии.

Планът за увеличаване на ДДС на гръцките острови, които в момента се ползват с привилегировани данъци, вероятно няма да влезе в действие до есента благодарение на съпротивата на по-малкия коалиционен партньор в правителството, партия “Независими гърци”.

Банките отвориха,
но с ограничения


Банките в Гърция отвориха, но с ограничения. Дневният лимит за теглене остава 60 евро, но с възможност да изтегли наведнъж седмичния размер, за да намалеят опашките. Малкият и средният бизнес обаче остава в затруднение, тъй като банките няма да дават нови заеми. Строги рестрикции има и за разплащанията с чужбина. Фондовата борса остава затворена.

Междувременно Атина получи спешния заем от ЕС в размер на 7,16 млрд. евро. Ще бъдат платени 3,5 млрд. евро на ЕЦБ и 2,05 млрд. просрочени вноски на МВФ.


60 000 фирми от южната ни съседка се местят в България

Близо 60 000 фирми са подали заявления да премесят централите си в България заради наложения в края на юни контрол върху капиталовите потоци в страната. За това съобщава гръцкото електронно издание Greekreporter.com, като цитира президента на Гръцката националната търговска конфедерация Василис Коркидис.

В интервю за телевизия SKAI TV Коркидис заяви, че гръцкото правителство не е в състояние да се справи с негативните последици от контрола върху капитала.

В отговор на коментарите на Коркидис парламентарният говорител на управляващата крайна левица СИРИЗА Никос Филис отхвърли твърденията.

Според гръцкия вестник “Катимерини” триседмичната банкова ваканция е струвала на гръцката икономика около 3 млрд. евро.