Български джебчийки са се появили на големи рок фестивали в Европа, за да пребъркват джобовете и чантите на публиката, пише "Телеграф". Концертите са предпочитани, защото феновете на 2-3 бири са по-лесна плячка. Ударите на нашите там били изолирани, по-голям шанс имало феновете да бъдат обрани от румънски джебчии.В най-масовия случай добре облечени български момичета действали с размах по моловет, метрото, в музеи и летища в Англия, Холандия, Белгия, Австрия, Швеция, Норвегия, Дания, Испания, Португалия. В последно време наши ромки са били засичани в Сърбия и Турция. 

Само преди седмица прокурори отвориха сейфове в две банки на четирима роми, заподозрени в джебчийски кражби на Острова. В касетките бяха открити пари и накити на стойност над 1,5 млн. лева. Сред находките са часовник от 23-каратово злато, чиято цена според експерти е над 100 000 лева, както и редица ценни диаманти, гривни и пръстени. 

От началото на годината до юни у нас са били заловени 241 крадли срещу 222 за цялата минала година. Колко точно обаче действат зад граница е трудно да се каже, тъй като повечето джебчийки са с по два паспорта.