Гърция ще продължи реализацията на проекта за "Южноевропейски газопровод" за доставката на руски природен газ за Европа. Това заяви гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис.

"Смятам този проект за голямо достижение. Това е мащабен проект и Атина трябва да го продължи", каза новоизбраният министър, цитиран от руските информационни агенции.

В рамките на Петербургския икономически форум през юни министрите на енергетиката на Русия и Гърция подписаха междуправителствен меморандум за сътрудничество при изграждането на продължението на "Турски поток" на територията на Гърция.

Проектът получи названието "Южноевропейски газопровод". За неговото строителство се предвижда създаването на съвместна проекта компания, чиито учредители са "ВЕБ Капитал" от руска страна и Energy Investments Public Enterprise S.A. (EIPE S.A.) — от гръцка. EIPE S.A. ще е собственост на гръцкото правителство. Съвместната проекта компания ще бъде собственик на проекта "Южноевропейския газопровод" и ще отговаря за неговото обслужване.

Цената на "Южноевропейския газопровод" се оценява на около 2 милиарда евро. Строителството му ще започне през 2016 г. и ще приключи през 2019 г.