Банда фалшификатори опитват от няколко месеца да продадат на колекционери у нас изкусно копие на комплект златни тракийски бижута за 200 хил. евро. Разследващи са се добрали до снимка на златото (виж снимката), което се продава от дилър в Хасковско.

Бижутата обаче все още не са открити или иззети. От началото на годината полицаи отчитат

рязък скок в
продажбата на
фалшиви антични предмети


Правени у нас ментета на златни монети с лика на Александър Македонски заливат в момента колекционерите и търговете в Германия и Австрия, сочат данни на националната полиция.

В България пък се сключват нелегални сделки за скъпи антики от 50 до 100 хил. лева, а когато колекционерите разберат, че са измамени, не подават жалба, защото търговията с антики е незаконна, разказват криминалисти. В същото време, ако полицаи заловят фалшификатор, не могат да му направят нищо, защото подправянето на такива предмети все още у нас не е престъпление, коментират от Националната полиция. От МВР са внесли предложение за законови промени, за да се криминализира фалшифицирането на антики и предмети на изкуството, но тези текстове за промяна на Наказателния кодекс още не са стигнали до парламента.

“Проблемът е, че
в България
иманярството процъфтява,


но най-горният археологически слой, който е 30-40 см, вече е напълно преровен и ощавен, и масовият археологически материал намалява като количество. В същото време търсене има и затова дилърите започват да компенсират с фалшификати. “Ако си свикнал да изкарваш и да харчиш 5-10 хил., няма как да си съгласен да изкарваш 1000 лв.”, обяснява експертът от сектор “Културно-исторически ценности” на Националната полиция Ангел Папалезов.

Между 20 и 50 добри фалшификатори по различните ресори работят активно у нас - едни правят монети, други - керамика, трети - златни бижута. Най-добрите обаче са десетина, обясняват разследващите.

Сред засечените в последните месеци изкусни фалшификати на антики у нас е златен венец с дъбови листа (виж горе на малката снимката), който е изработен от истинско злато и е направен да изглежда като тракийско съкровище от III-IV век преди новата ера. На снимката, която криминалисти са открили, предметът е заснет върху вестник от 18 януари т.г., за да се удостовери пред дилърите, на които се продава, че скоро е изкопан.

Венецът се
продава на цена
между 50 и 60 хил. евро


Най-интересният фалшификат, който в момента се предлага на черния пазар, е комплект златно тракийско съкровище с нагръдник и обици за 200 хил. евро. За него се твърди, че също е изработен поне 3 века преди Хр. Снимката, до която полицията се е добрала, е направена направо на земята, за да може пръстта около златото да внушава автентичност, обясняват експерти. Според оперативна информация тези бижута и нагръдникът са изработени в Хасковско и се предлагат от дилър в този регион, като търговецът не показва на живо предметите, а първо ги предлага със снимки на по-големите колекционери. Същият дилър е успял да сключи няколко по-едри сделки с фалшиви антични предмети в последната година. Някои от колекционерите обаче разбрали за измамата и по неофициални канали успели да развалят сделките си. Въпреки че са били “ужилени”, никой от ценителите не е подал жалба в полицията, защото купуването на подобни антични предмети е незаконно. Това е и причината в последно време да няма нито един случай на образувано дело за измама срещу търговец или майстор на фалшификати на антики.

Полицаи обясняват, че дори и ментета на безценни тракийски предмети да бъдат открити от МВР, те трябва да бъдат върнати, защото са копия и не са автентични, а у нас не е престъпление да ги изработваш.

“Имахме наскоро един случай с иманяр, който е едновременно и дилър. Когато го задържахме, ни каза, че у себе си вече носи само фалшификати, основно на монети, защото, който не разбира, си заслужава да “изяде дървото”, а ако го хванат полицаите и се направи експертизата, се установява, че носи ментета, и става несъставомерно престъпление. Така делото се прекратява и той продължава да се занимава със същото”, разказват от сектор “Престъпления с културно-исторически ценности”. Така, въпреки че този иманяр е задържан многократно, защото е копал археологически находки или е продавал антики, той се измъква от възмездие.

Най-масово в
момента се
фалшифицират монети


от почти всички периоди и видове. На по-дребния пазар автентични монети, които струват около 200 евро, се подправят умело за около 30 - 40 лв. Така търговецът на ментета печели около 360 лв., или 10 пъти повече от това, което е дал за материали, само при една продадена монета.

По-умелите фалшификатори обаче са се фокусирали върху изработването на фалшиви монети от времето на Александър Македонски. Такива ментета заливали и в момента пазарите за антични предмети в Германия, Австрия, Швейцария и САЩ.

Опитни майстори от Стара Загора, Варненско и Източна България вече изработват и доста добри копия на тракийски ритони и фиоли. Най-добрите фалшификати стават, когато се вземе материал от близък до съответния период, обясняват специалистите.

За да заблудят експертите по антики у нас и в Европа, дилърите на фалшификати вече прилагат и

нов подход -
смесват истински
с фалшиви антики


“По една от последните експертизи, които сега сме назначили в Националния исторически музей, виждаме, че стоката, която сме задържали в кашони, е омешана - има и автентични предмети, има и ментета”, разказват криминалисти. Това се прави, за да мине така по-лесно стоката за продажба. Обикновено при този подход, ако за Германия се изнасят 20 керамични съда, 5 от тях са истински. Така много по-лесно се заблуждават колекционерите, а и да се направи експертиза, ще се установи, че има автентични предмети. А ако фалшификатите са добри, всичко минава за автентично.

Ангел Папалезов, “Културно-исторически ценности” МВР:
Искаме до 6 г. затвор за фалшификатори, сега се измъкват безнаказано,
оценителите, които узаконяват ментета, също трябва да се наказват

- Г-н Папалезов, какви антични предмети се фалшифицират най-често и най-умело?


- Най-добри сме във фалшифицирането на монети – и най-масово се правят ментета на монети от всички периоди, които се търсят. Вече има доста фрагментарен пазар и много хора се занимават с фалшифициране. Включително се вкарват ментета и от Турция, Афганистан и Сирия.

- Защо в последните години има толкова голямо увеличение на фалшификатите?

- Освен че иманярите изкопаха т.нар. горен археологически слой, основният проблем е, че и досега фалшифицирането на археологически предмети у нас не е незаконно. Само ако се продаде менте и има тъжител в МВР, че е измамен, може да се подведе под отговорност продавачът на фалшификата.

Никой обаче от купуващите антики не се оплаква в полицията, защото тази търговия е незаконна.

- Защо у нас това фалшифициране не е криминализирано?

- Ние сме внесли предложения за това, но засега текстовете не са стигнали до парламента.

За разлика от България, във Франция и в Италия отговорност носи този, който предлага, този, който изработва ментета, и този, който удостоверява автентичността на фалшификати.

- Вие какво предлагате?

- Първото ни предложение за законова промяна е – който създава копие или реплика на културни ценности не по установения от държавата ред, да се наказва за фалшифициране на културна ценност с лишаване от свобода до 6 години. Със същото наказание предлагаме да се наказва и търговец, който не е участвал във фалшифицирането, но предлага творбата като автентично произведение. Третото ни предложение е срещу длъжностно лице, което, знаейки, че е фалшификат, удостоверява автентичността на културната ценност менте, тоест това са оценителите. Настояваме и на регистриран търговец, който предлага такива ментета, да се отнеме правото да упражнява дейността.

- Има ли много случаи на издадени сертификати за автентичност на ментета?

- За съжаление, има и стават все повече. В последно време имаме поне 10 случая на фалшиви картини и други предмети, чиято автентичност дори е потвърдена от известни изкуствоведи.

- В Ибей и на други сайтове в интернет се предлагат монети и антични предмети, за които се твърди, че са от България, има ли такива разследвания?

- Има образувани дела за продажба на антики в интернет, за които може да се докаже, че са с произход България, но това е много трудно. Основният проблем при тези случаи е да докажеш моментът на произхода. Например, ако наша антика е открита в Германия или Англия, според техните национални законодателства не е незаконна продажбата, а трябва ние да докажем предикатното престъпление – че конкретен човек е изкопал и изнесъл от страната конкретен предмет например през 2014 г.

- В момента има ли много разкопани от иманяри светилища из страната?

- Копае се навсякъде, в много региони почти до всяко село има археологически находки. При иманярските набези често, за да се намерят 5 или 10 монети, се унищожава цял археологически пласт и по този начин се губят историческата следа и възможностите за възстановяване на историята на археологическия обект.

- Започнахте ли да въвеждате културни ценности в базата данни на МВР, как работи тя?

- Въвеждаме активно от 2 месеца, в базата вече има повече от 30 картини. В момента, в който се въведе една културна ценност в тази база на МВР, автоматично тя ще бъде прехвърлена в Шенгенската информационна система за издирвани лица и вещи, както и в базата данни на Интерпол, която се ползва много от аукционни къщи, от международни служби извън ЕС и от ФБР за издирвани културни ценности.

60 копия на BG класици откриха у търговец в София

Масовото фалшифициране вече се е превърнало в епидемия и на пазара на съвременно изкуство, категорични са експерти и полицаи. В края на януари т.г. криминалисти от Националната полиция разкриха депо с над 60 фалшиви картини на български класически художници, скрити в дома на търговец на изкуство в София.

Сред платната имало копия на Никола Танев, Атанас Михов, на Димитър Казаков-Нерон и много други известни художници, които се търсят, а картините им се търгуват между 10 и 50 хил. лева. Сред картините ментета дори имало една, която имала издадено удостоверение за автентичност от известна изкуствоведка. Собственикът на апартамента депо казва в полицията, че картините са му дадени от търговци и собственици в страната, които знаят, че той е в средите на търговци и колекционери, и се надяват, че може да ги продаде. Той казва, че чака само комисиона.

Като произход се смята, че картините ментета са били рисувани в Плевен и Велико Търново, което значи, че там и в момента се изработват фалшификати, подозират от МВР.

Все по-сериозен проблем на аукционите ставали не копията на съществуващи картини, а обявяването на фалшификати на известни майстори за новооткрити неизвестни до момента, но автентични картини, разказват полицаи. В много случаи се съобщава, че платното е намерено на тавана на дома на старо буржоазно семейство. При този вид фалшификация няма риск да се сравнява с оригинал и е много по-трудно дори в експретиза да се докаже, че са фалшиви.