Три червени щъркела станаха туристическа атракция в село Ладина недалеч от Загреб, а специалистите не изключват възможността след първия дъжд щъркелите да станат зелени, предаде Танюг.

Червените щъркели свили гнездо на върха на склад на работилница за обработка на метал. Собственикът на работилницата, 63-годишният Йосип Ковач, разказва, че миналия уикенд

възрастният щъркел се овалял във варел с червен прах.

Както обяснил Ковач за портала 24sata, варелът съдържал биоразградима боя, която хидролозите използват в минимални количества за оцветяване с цел проследяване на течението на изворни води.

Предполага се, че щъркелът е попаднал в праха, търсейки храна, а когато се върнал в гнездото при малките си, е пренесъл боята и върху тях.

Щъркелите били прегледани от ветеринар и от инспектори за опазване на околната среда, които установили, че птиците са в добро състояние, а прахът, с който са се боядисали, е безвреден.

Хърватският институт по геология също потвърди, че боята не е опасна. От института обясниха, че боята се нарича натриев флуоресцеин, не е токсична и се разтваря във вода.

Според специалистите

боята ще падне от щъркелите при първия дъжд, но не е изключено те да станат зелени, преди да си върнат естествения цвят.