Чаровни мошеници, вдъхновени от незабравимите въплъщения на Тодор Колев, прилагат изкуството на хитрата измама в реалността. Неповторимите образи на всеизвестните Буревестников от "Опасен чар" и бедният симпатяга Пурко от "Господин за един ден" оживяват, но не пред широкото дуло на камерата, а пред нищо неподозиращите погледи на хитроумно преметнати граждани. Две любопитни истории, развили се на хиляди километри една от друга, показват как прийомите и образите от старите ленти не губят актуалност и са приложими в истинския живот, откъдето всъщност черпят своето вдъхновение. Главни действащи герои в тези случки не са образите на гениалния Тошко Колев, който ни напусна преди две години, а най-обикновени симпатични измамници, единият, действал в Стара Загора, а другият отвъд океана.

Историята на влюбената Стела в току-що избягалия от затвора Павлин се развива мълниеносно. Симпатичният мошеник, който излежава поредната си петгодишна присъда в Пловдивския затвор, подобно на славей в кафез не издържа и прескача оградата на зандана. След седмица скитане и укриване от властите той се озовава случайно в почивна база на Старозагорските минерални бани. Там попада на весело дамско парти. В главата му бързо се завърта поредната схема и след половин час той разказва смешка след смешка на рожденичката Стела. Точно като в "Опасен чар" веселият му нрав бързо оплел в любовна мрежа сърцето на жената. След като почерпил всички дами, Павлин обяснил, че отскоро е в града и не познава никого. Излъгал, че е шофьор на ТИР и чакал да потегли на поредния си курс. Пламналата любов веднага дала резултат. Стела поканила Павлин да живее у тях, докато замине зад граница, и така капанът щракнал. Между комплиментите и изпепеляващите погледи мошеникът ловко пребъркал чантата на домакинята и отмъкнал 300 лв. Докато тя била на пазар, той преровил къщата и чинно прибрал всичките й златни бижута. Изчакал я да се прибере и след като заспала, натъпкал един сак с лаптоп, два телефона, скъпи парфюми и забегнал. Пред блока обаче видял паркирания автомобил на Стела "Тойота Ярис". Върнал се горе, взел ключовете и след пет минути отпрашил за Велико Търново, където възнамерявал да продължи да се укрива. Още на другия ден излъганата жена подала сигнал в полицията и ченгета арестували Павлин моментално. Така изкусителят се сдобил с още една жертва и нови 9 години затвор.

Междувременно на хиляди километри в американския град Чикаго друг нашенец решава да стане "Господин за един ден". Кирил Костов е арестуван, докато вдига луди купони в имение за 24 млн. долара, в което решил да поживее за кратко.

Хитрецът си набелязал скъпарското имение в богаташкото предградие Бър Ридж, влезнал незаконно в него и тутакси приел ролята на стопанин. Заедно с него била и неговата приятелка, която влязла в образа на пребогата наследница. Костов организирал ежеседмично бляскави партита, като на всички шашнати от лукса гости разказвал всевъзможни измислици. След месец приказката свършила. Агентът по недвижими имоти, отговарящ за управлението на имота - Сам Дуейдари, минавал случайно покрай скъпото имение и забелязал Кирил да се разхожда на терасата по хавлия. Той веднага се обадил на ченгетата, които пристигали след броени минути. Агентът и полицаите заварили Кирил в бълбукащото джакузи с чашка в ръка и гола мадама. Те му окачили прангите и го отвели в далече не толкова луксозния арест. Там той признал, че е правил доставка за къщата преди и по този начин се е сдобил незаконно с ключове за нея. Срещу нашенеца е повдигнато обвинение за влизане с взлом в чужда собственост и за нанесени щети върху имуществото.

Измамникът легенда Илия Баровеца

Всичко тръгва от легендарния мошеник Илия Николов-Баровеца, който всъщност е протипът на героя на Тодор Колев в "Опасен чар".

Патологичният хитрец почина на 78 г. през април 2012 г. в най-познатото му място на света - Софийския затвор. Той ще остане освен като вдъхновяващ образ, но и като най-симпатичния мошеник на всички времена. Баро е е влизал над 30 пъти в съдебната зала. Българският Остап Бендер през целия си живот се е препитавал с документни престъпления и измами под чужди самоличности. Омайникът бил любимец не само на другите затворници, но и на ченгета и магистрати.