Старши треньорът на Байерн Мюнхен Хосеп Гуардиола е част от листата на сепаратисткия алианс за регионалните избори в испанската област Каталуня през месец септември, съобщават националното радио и вестник "Ел Паис".

С това обаче 44-годишният бивш футболист на Барселона по-скоро желае да изрази своята подкрепа за независимостта на Каталуня, а не да бъде част от регионалния парламент.

Кандидатирането на Хосеп Гуардиола беше потвърдено посредством социалната мрежа туитър от члена на Десноцентристката партия Конвергенция - Рамон Тремоса.

Десноцентристката партия Конвергенция и Републиканска левица на Каталуния обединиха сили и съставят обща листа с кандидати за местните избори, които са насрочени за 27 септември тази година.

Крайната цел е съставянето на референдум за независимост на испанската провинция от Мадрид. Именно от столицата обаче неколкократно отбелязаха, че това е в разрез с конституцията.

Само преди три седмици изследванията сочеха, че повечето жители на Каталуния биха гласували против независимост на областта от Испания.