Инцидент между българи и роми e възникнал снощи в село Гара Орешец, община Димово. Това съобщиха от ОДМВР-Видин. Сигналът за инцидента е подаден тази сутрин от кмета на селото.По първоначални данни снощи около 22.00 часа в селото по време на организирана забава младеж от близкото село Медовница поканил на танц своя позната - местно момиче. Девойката отказала, между двамата възникнал словесен спор на емоционална основа, при който младежът я ударил през лицето. Друго местно момче отвело момичето у дома. Тази сутрин кметът разбрал за случката от майката на девойката и сигнализирал в полицията. Работата на униформените продължава.

Конфликтът възникнал между местните българи и пришълците роми от село Медовница. Според кметския наместник, нашествието на ромите от съседното село Медовница вече станало непоносимо.

Според разказите на очевидци, група роми, видимо в нетрезво състояние, пристигнали в градинката в центъра на селото и започнали да нападат българските младежи. Освен че дърпали и щипали момичетата, се опитали и да изнасилят едно от тях. Тогава напрежението ескалирало. 

Майката на нападнатото момиче се оплакала на кмета, който се обадил в полицията. Той твърди, че видял синини по лицата на момичетата.

Хората от село Гара Орешец вече се страхуват дори за живота си. Те са изнудвани от ромите да купуват стоки, които им се предлагат с директни заплахи, пише tribali.info.