Съоснователят на Мail.ru Group Юрий Милнер е решил да вложи 100 млн. долара в проект за търсене на извънземни цивилизации, съобщава руската секция на Би Би Си. 

Бизнесменът разказва, че идеята е да бъдат обединени едни от най-мощните телескопи на Земята в мащабна компютърна система, която да търси извънземни сигнали.

"Мащабът на изследването ще бъде безпрецедентен", заяви Милнер на специална пресконференция в Лондон.  По думите му, когато системата започне да действа, за един ден изследвания ще бъдат събрана повече информация, отколкото за една година при минали подобни проекти. 

Идеолог на проекта според руснака е ученият Стивън Хокинг. Като свои "научни лидери" Милнер определя астрофизиците Франк Дрейк и Джеф Марси. Милнер споделя пред вестник "Ведомости", че всички те ще вземат участие в проекта като координатори при изследванията.

Самият Хокинг казва, че смята проекта за "изключително важен" и допълва, че е дошло времето да потърсим живот извън пределите на Земята. Във Вселената трябва да има свидетелства за живот, убеден е Хокинг. 

Милнер финансира проекта със собствени средства, тъй като държавата не се наема да дава пари за подобни изследвания, посочва Би Би Си.