Премиерът Бойко Борисов е възложил на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и на председателя на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията.

Това съобщи Бойко Борисов след среща в парламента с лидера на АБВ Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС.

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората", каза Борисов.

Според премиера сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави промените. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите промени.

От своя страна Георги Първанов обяви, че разбира това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ. "Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки съд да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика, грубо, аз виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализа", коментира Първанов.

"Съдебната реформа е една от многото, но важни за кабинета. Специфичното при нея е, че изисква и промяна на конституцията, която се прави с много гласове и е необходима парламентарна подкрепа", каза Борисов минути след срещата си с Първанов, която продължи повече от един часа. "Това е важен знак за българския народ и за нашите партньори в Брюксел. Има много елементи, много детайли, които ще могат да се изчистят в бъдеще, но ще бъда много благодарен, ако в петък всички или по-голямата част от парламентарните партии съумеем по трите основни точки, които от няколко дни говорим, да намерим необходимото съгласие и гласове", добави той.

Борисов повтори трите точки, върху които счита, че може да се намери консенсус - засилване на ролята на инспектората към ВСС, разделянето на колегията на две - съдийска и прокурорска и прекия избор на съдиите и прокурорите. "Това ще даде в следващите години сериозен тласък в кариерното развитие и действително в конкурсното начало и начина, по който ще могат да защитят всеки своята теза, да изберем най-добрите съдии и прокурори", добави премиерът. "Ако това може да се случи, ще бъда много признателен и благодарен", обобщи той.

"Днешната среща е един знак, че съдебната реформа, по начина по който някои я започнаха, инициираха и се опитаха да я реализират, е в задънена улица. Намесата и активният ангажимент на премиера се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация", бяха първите думи на Георги Първанов. Той обясни, че се стигнало до тук, защото "очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата на сега - т.нар. "реформатори"".

Първанов съжали, че казва това в присъствието на премиера и уточни, че не го ангажира с това мнение, но бе категоричен, че това е неговата позиция, която държи да изрази. "Това, което се случи досега, затруднява до крайна степен намирането на взаимноприемливо, консенсусно и най-вече работещо решение", уточни Първанов.

Той добави, че Борисов е формулирал трите пункта, по част от които няма различия с АБВ. "Става дума за засилването ролята на инспектората, за прекия избор на магистратите. Имаме своите различия относно разделението на колегиите - по-скоро сме за това да има силен пленум на ВСС и особено важно е, че държим във формирането на отделните квоти, да не доминира политическото, защото и досега виждаме силно присъствие на избраните от парламента. Освен съдийска и прокурорска квота се очертава и една парламентарно-политическа квота, която не е гаранция за независимост на тези органи", обясни лидерът на АБВ.

Първанов обяви, че прочита предложенията на министър-председателя като "готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени в конституцията", които са били оспорени от АБВ. "Говорим за свиването мандата на магистратите - нещо, по което възразихме; говорим за явното гласуване; говорим за възможността всеки съд да пита Конституционния съд, което да затлачим, да забавим, да направим неефективен съдебния процес", обясни той и добави, че вижда един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. "Дали е така, ще покаже анализа след това", подчерта Първанов.

"Дори да се съгласим на конституционна реформа, тя е по-скоро като знак за политическата воля на българските парламентаристи и институции. Уважаваме намерението на премиера да доведе нещата до успешен край. На този етап оставаме на позиция, че това е постижимо чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза преработка и консенсусна работа по нов законопроект, който би могъл да бъде приет дори по-бързо от този, който в момента е в движение", уточни Първанов и добави, че предстои заседание на АБВ, на което ще трябва да се вземе решение.

"Ще се надяваме да се приеме една декларация, един документ, с възможно най-широка подкрепа, тип декларация или решение, това ще кажат юристите, още в четвъртък. С него да се изчистят проблемите, които не получават подкрепа и онези, които биха могли да бъдат консенсусно подкрепени", каза лидерът на АБВ. Когато има такъв проект на декларация, той ще бъде обсъден, обеща той.

В този момента Борисов отново взе думата и обяви, че изтеглянето на сегашния законопроект ще забави процес с поне месец във времето. "Моето голямо желание е да има решение по тези три точки в петък. Възложил съм на нашите юристи да се подготвят и на срещите утре с ДПС и БСП в сряда, да им предложим такъв документ, който в четвъртък да бъде гласуван, ако има съгласие. Това е едно джентълменско споразумение и в петък да мине на първо четене промяна в конституцията", обясни той и добави, че възложил на Кирилов и Лазаров да подготвят такъв документ.

Отлагането на сегашния законопроект няма да бъде добър знак, подчерта той и изрази надежди Първанов и другите политически сили да одобрят този "вариант Б". "Важен ми е политическият знак, ако в петък съумеем по тези три стъпки, подкрепени и от президента Плевнелиев, да намерим консенсус", добави той.

Борисов каза, че не е видял при разговорите си с Радан Кънев намек, че ако промените в конституцията не срещнат подкрепа, ще последва политическа криза. "Напротив, в последните седмици всички ние се опитваме да бъдем с много повече толерантност, такт, разум, търсейки консенсус между парламентарно представените партии", каза Борисов и благодари, че Първанов не го е ангажирал с мнението си за Реформаторския блок. Борисов подчерта, че като премиер е еднакво ангажиран с всички реформи, но има моменти, в които трябва да се намеси, защото се е очертавал провал.

"Виждам го в ролята на един истински спартанец на термопилите", каза с усмивка по адрес на Радан Кънев лидерът на АБВ. Неговата партия е искала да не се случат някои от промените и това може би ще се случи, каза той. Разумно е да се върви към редукция на оспорените от АБВ и от други политически сили и експерти спорни четири или пет текста в промените на конституцията. Ако това се случи, АБВ ще са удовлетворени. "Движение има и това движение е движение на разума, за разликата от арогантното поведение от последните седмици", уточни той. Първанов подчерта още, че "джентълменско споразумение вече не е достатъчно" и каквото и да се постигне като консенсус, той трябва да мине през парламента, да бъде гласувано и да служи като рамка.

На въпрос дали е склонен да се откаже от част от промените Борисов отговори, че с другите партии "търсим това, което ни обединява". Има много различия, но ако се тръгне от тях, никога няма да има консенсус, подчерта той. "Една по една ще обиколя несъгласните партии, за да намеря консенсус за тези три неща", добави премиерът.

"В петък влизаме в парламента, не събираме гласовете и навсякъде ще отекне едно - провал на съдебната реформа, провал на правителството, провал на министъра, провал на реформаторското мнозинство. Търсим ли го това, това добре ли е за стабилността на държавата", попита Борисов. На въпрос дали е обсъдил идеята за декларация с Реформаторския блок и Патриотичния фронт Борисов отговори, че не го е направил, защото сега разбира какво иска АБВ. "Те искат едно предложение - да се изтегли сегашното предложение и да изготви ново, което ще отиде в септември и нататък. Аз ги моля да направят компромис върху трите точки, но за да може публично да се чуе, четвъртък парламента да заяви на практика мнозинството, което на другия ден трябва да подкрепи конституцията. Ако РБ или ПФ не са съгласни, какво ще гласуваме в петък?", завърши той.