Токио и Пхенян са водили в средата на май тайни преговори за съдбата на японски граждани, отвлечени от севернокорейските служби през 70-те и 80-те години, предаде информационната агенция Киодо. Според нея преговорите са водени в монголската столица Улан Батор.Северна Корея през 2002 г. призна, че е отвличала японски граждани на фона на ненормалните отношения на двете страни и поднесе извинения с надежда за установяване на официални връзки между Пхенян и Токио.

През юли миналата година Пхенян започна третото от 2002 г. разследване за съдбата на похитените японци с надежда Япония да снеме едностранните санкции, пречещи на икономическото развитие на КНДР. Японската страна е помолила официален Пхенян да изясни съдбата на 12 души, за които се счита, че са отвлечени.

Японците са отвличани за използване на техните имена и документи при внедряване на шпиони в Южна Корея, а така също да обучават на японски език служители от севернокорейските спецслужби.

На петима похитени, за които е мислено, че вече са проникнати от „идеите чучхе” и обаянието на Великия вожд Ким Ир Сен, е предоставена възможност да посетят родината си, но те веднага отишли в японската полиция. Япония вместо да установи дипломатически отношения започнала да иска изясняване съдбата на отвлечените свои граждани и да обвинява Пхенян в укриване на факти. Севернокорейското ръководство се почувствало оскърбено и измамено, отношенията на двете страни се върнали към нулева точка.

Според агенция Киодо, японският премиер Шиндзо Абе изпратил в средата на май в Монголия специален посланик, за да помоли монголците за помощ при изясняване на съдбата на отвлечените. Именно тогава специалният пратеник, един от най-приближените на Абе, се е срещнал не официално с представители на КНДР.