Тази вечер ще се проведе ваксинацията на животните срещу заболяването антракс във варненското село Млада гвардия. Това заяви пред журналисти д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), който посети населеното място, съобщи „Фокус”.

Очаква се ваксинацията да приключи утре сутрин, като тя ще обхване около 600 животни. „Работим с жива ваксина, която ще създаде имунитет за около 1 седмица. В това време животните не трябва да излизат навън”, заяви категорично д-р Илиев.

На животните трябва да бъде осигурена вода и храна. Екипи на гражданска защита от днес започват разнасянето на вода по стопанствата в населеното място. Храната трябва да бъде осигурена от стопаните, като при необходимост ще бъде търсено съдействие от кметовете.

Според д-р Илиев, ако на животните не бъдат осигурени необходимите количества вода и храна, има вероятност стопаните да нарушат забраната. Д-р Илиев каза още, че забраната за паша е изключително важна за ограничаването на разпространението на болестта.