Германският канцлер Ангела Меркел защити поведението си, с което разплака 14-годишното палестинче - бежанец в Германия, на публично място и предизвика вълна от критики. В интервю за германската ARD в неделя Меркел заяви, че е била честна и благоразположена към Рийм, която я помоли да спаси семейството й от депортиране.

Детето отправи молбата си при посрещането на канцлера в Росток миналата седмица за участието й в публична дискусия, провела се под мотото "Да живеем добре в Германия". По време на разгорещен дебат за имиграционната политика, Рийм се обърна към Меркел и на отличен немски й разказа, че семейството й пристигнало от бежански лагер в Ливан в Германия преди четири години, но сега е изправено пред заплаха от депортация.

"Наистина е много трудно да гледаш как другите хора могат да се наслаждават на живота, а самият ти не можеш... Не знам какво бъдеще ме очаква." Меркел отговори, че Германия не е в състояние да поеме бремето на всички хора, които бягат от войната и бедността и които биха искали да заживеят в страната с най-силна икономика в Европа, търсейки по-добър живот.

Минути по-късно детето заплака и Меркел го погали по главата в опит да го утеши - жест, който критиците определиха като неловък и студен. "Мисля, че жестът беше добър", каза обаче 61-годишната Меркел в интервюто за ARD. Би било погрешно да казваме на хората, просто защото са срещнали канцлера, че можем да решим проблемите им по-бързо, отколкото това би се случило за проблемите на много други хора, смята тя. "Ние сме държава на правилата и на закона, но независимо от това исках да утеша плачещото момиче", каза тя.

Рийм не показа, че упреква Меркел за него. "Повече би ме притеснило, ако тя не беше честна", каза детето пред в. "Билд ам Зонтаг". По-късно официалните власти съобщиха, че е малко вероятно Рийм и семейството й да бъдат депортирани, предвид факта колко добре са се интегрирали в Германия.