Практикуващи древната китайска практика Фалун Дафа българи за поредна година излязоха на протест пред посолството на Китай в България, предаде репортер на БГНЕС.

Десетина български практикуващи Фалун Дафа апелираха мирно да бъде сложен край на преследването на тази практика в нейната родина. Фалун Дафа е древна китайска система за самоусъвършенстване и постигане на физическо и духовно лично подобрение. Практиката се състои в пет медиативни упражнения и философия, които според практикуващите спомагат за постигане на хармония, здраве и баланс във всекидневието.

Според данни на българската организацията на практикуващите Фалун Дафа в света последователите на практиката са близо 100 милиона души в 114 страни в света. На 20 юли 1999 година Китайската комунистическа партия (ККП) започва кампания за унищожаване на Фалун Дафа по заповед на тогавашния лидер Дзян Дзънмин. Счита се, че една от причините, поради която той обявява практиката за "заплаха за партийната власт" е, че по това време броят на последователите и надвишава броя на членовете на ККП.

Милиони практикуващи в Китай са подлагани на репресии и са затваряни в трудови лагери, като има документирани стотици хиляди случая на изтезания. В доклад от 2006 година на независими канадски правозащитни организации пък се изнасят доказателства, че практикуващи Фалун Дафа в отлично здраве са били убивани заради органите им. Според разследващия журналист Итън Гатмън това е "медицинска корупция" и ако отидеш в Китай да получиш органи, най-вероятно заради теб ще умре невинен човек.

През 1994 година се появява майстор, който започва да преподава този метод в Китай и само за пет години практикуващите стават 100 милиона, обясни един от българите практикуващи системата Красимир Христов. Това довежда до забрана на практиката от страна на ККП, като според Христов забраната идва от "чиста ревност" от страна на лидерите на партията.

Върху китайското правителство има натиск на международната общественост, включително и от резолюцията на Европейския парламент за прекратяване на преследването, обясни друг от протестиращите българи пред китайското посолство Милена Атанасова. "Китайското правителство поема някакви ангажименти, които след това не изпълнява и бруталното преследване продължава и до днес", каза тя.

Българската организацията практикуващите няма точен списък за броя на българите, които са последователи, защото практиката е индивидуална, не се събира членски внос. Според Атанасова става дума за около 100 души.