Синдикалната федерация на служителите в МВР изпрати писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, с което я информира, че напуска преговорите с политическото ръководство на Министерството.

Това се случва на 39-ият ден от началото на протестните действия на служителите в МВР, стартирали заради провежданата пенсионна реформа и множеството нерешени проблеми в Министерството на вътрешните работи.

В писмото до вътрешния министър Управителният съвет на Федерацията уточнява, че по време на преговорите са постигнати известни положителни резултати и е постигнато сближаване на някои виждания на политическото ръководство на МВР и СФСМВР – най-вече по проблемите на специализираната полицейска операция по границата с Турция и полагания от служителите извънреден труд. За съжаление тези резултати са частични, а пълната им реализация продължава да остава значително разсрочена във времето и не е гарантирана по никакъв начин.

По други основни въпроси – като преструктурирането в Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и положението на нейния директор главен комисар Николай Николов – не е постигнат напредък. Причината за това е липса на желание и/или достатъчен капацитет у ръководството на МВР да се ангажира активно в решаването на множеството проблеми.

УС на СФСМВР намира продължаването на преговорния процес при тези условия за безпредметно и смята, че възобновяване на преговорите без коренна промяна в отношението на другата преговаряща страна е невъзможно.

Воден от тези мотиви, УС на СФСМВР информира министър Бъчварова за решението си едностранно да прекрати участието на представители на Федерацията в преговорния процес. УС на СФСМВР счита, че това не са реални преговори, а опит на политическото ръководство да "спечели време" като симулира активност, без да се постигнат реални резултати. Подобно отношение и реакции показва не само неглижиране на поставените проблеми, но и нежелание да се разрешат проблемите и да се реформира МВР, така че да се превърне в институция, която работи за защита на гражданите на Република България.

УС на СФСМВР ще предостави на българската общественост пълната информация, с която разполага по проблемите, които са поставени – както чрез медиите и всички инструменти, с които разполага Федерацията, така и по време на протестен митинг, който ще се проведе на 25 юли 2015 г.