В южната италианска област Калабрия конфискуваха в полза на държавата фирми, имоти и пари в брой на обща стойност 150 млн. евро, собственост на починалия през юни на 88 години мафиот Роко Музолино.

В течение на десетилетия той е смятан за един от тримата върховни босове на калабрийската Ндрангета, но съдебното му досие приживе винаги е било абсолютно чисто. Едва след кончината му антимафиотите намират сериозни доказателства

за неговата престъпна дейност въз основа на които прокуратурата издава нареждане за изземването на всичките му фирми, вили, апартаменти, селскостопански терени, вековни гори и десетина милиона евро по сметки в банки. Официално през целия си живот Роко Музолино е бил предприемач, който се е занимавал предимно с дърводобив и дървообработване. Но през годините е успял да сложи ръка върху всички гори в калабрийската планина Аспромонте – нещо, което според магистратурата не е било постигнато без насилие и убийства. Вероятно за това Музолино е даван многократно на съд, но винаги е бил оправдаван, като в личното му полицейско досие не фигурира дори една платена глоба за нарушаване на правилника за движение или примерно за замърсяване на околната среда.

Битието за пример на боса се обяснява с връзките му с видни политици магистрати и бизнесмени, обикновено укрепвано чрез общо членство в масонски ложи. В същото време от поне три десетилетия в Калабрия е публична тайна фактът, че Музолино управлява всички дела на мощната Ндрангета заедно с още двама мафиоти от неговия ранг. И този истински триумвират според мнозина наблюдатели осигурявал едва ли не реда и спокойствието в областта, потушавайки бързо-бързо избухващите от време на време нормални войни между клановете на местната организирана престъпност. След смъртта на Роко Музолино прокуратурата обаче се докопала до записи на негови телефонни разговори и до документи, които разкрили "тъмната страна" от неговия живот, и съответно последвала заповедта за конфискация на 150-те милиона.

Преди дни в северната италианска област Емилия Романя силите за сигурност нанесоха друг сериозен удар срещу Ндрангетата – арестувани бяха деветима местни "посланици" на калабрийската мафия и бяха конфискувани нейни имоти и пари на обща стойност 330 млн. евро. Според прокуратурата акцията е продължение на осъществената през януари операция с кодово название "Аемилия", при която бяха закопчани 117 ндрангетисти.