Арестувани по-рано юристи в Китай признаха вината си в извършване на редица престъпления, включително подстрекателство към безредици, предаде руската агенция Интерфакс с позоваване на вестник „Женмин жибао”.Обвинени са 9 адвокати и 4 служители от юридическата фирма „Фънжуй” в нарушаване на съдебните процедури съдебни правила. Директорът на компанията вече признал вината си.

Служителите от „Фънжуй” са обвинени в организиране на протести около сградите на съда, за да осигурят благоприятна присъда на своите клиенти.

Според съобщението на „Женмин жибао”, мнозина от заподозрените вече са признали, че преднамерено са раздували и политизирали стандартни съдебни процедури, за да привлекат към тях международно внимание.

В съобщения на китайски медии се твърди, че намиращите се под следствие юристи за последните 3 години „умишлено са раздули над 40 дела, като сериозно пречели на нормалната юридическа дейност и нарушавали гражданското спокойствие”.

Арестуваните юристи са обвинени в нападки на Комунистическата партия и китайското правителство, а също така в дискредитиране на юридическата система на страната.

Около 200 юристи са задържани или разпитани в Китай през юли, пише влиятелния хонконгски вестник The South China Morning Post, като от тях 31 все още се намират в ареста.

Сред клиентите на юридическата компания „Фънжуй” е кореспондентка на немския вестник „Велт”, престояла в ареста девет месеца и наскоро пусната на свобода без предявено обвинение.