АБВ няма да постигнат този резултат, който очакват, в това съм убеден, но пречат на нас и неслучайно Бойко Борисов толкова се радва на АБВ.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, след като Националният съвет на партията взе решение за снемане на доверието от 13 нейни члена, свързани с алтернативната листа на АБВ за изборите за ЕП.

Освен, че сне политическото си доверие Националният съвет на левицата реши да отнеме и правата за заемане на партийни длъжности, членството на ръководни органи на партията и правото да се кандидатират за такива в срок от една година на Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев, Георги Първанов, Дилян Енкин, Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, Росица Янакиева, Румен Петков, Светлин Николов, Трифон Митев.

"Тази мярка за въздействие и оценка, която може би изглежда по-мека неслучайно в устава е записана на основата на морални критерии, много от хората смятат, че това е по-тежка морална оценка от прекратяване на членството", подчерта Станишев и допълни: Всеки един глас, който се дава на политическа сила, различна от нашето семейство, обслужва нашият опонент в Европа и в България.

"Ние имаме мисия, която не сме изпълнили в България. Основен наш политически ангажимент от последните избори, който даде мотив на много хора и извън БСП, беше да не допуснем още един мандат на ГЕРБ. В най-добрия случай този ангажимент е изпълнен частично, в страната още витае страхът, че те могат да се върнат. Затова смятах като мое задължение, като лидер на БСП, преди два дни да направя обръщение до членовете на партията, които застават зад новата политическа формация", коментира лидерът на БСП. На изборите за ЕП през 2007 година левицата се яви в три листи, в резултат на което 60 000 леви и лявоцентристки гласа бяха разпилени и преразпределени и това даде възможност ГЕРБ да бъдат с 5000 гласа над БСП. Затова работихме през всички последни месеци - за единна листа на левицата и това, което се случи с АБВ по същество обслужва нашият политически опонент", отбеляза още Станишев. "И днес не виждам в това, което се говори от представителите на АБВ непреодолими политически различия, това означава, че целите са други и са различни от това, което се декларира", каза той.

125 члена на Националния съвет подкрепиха това решение и мисля, че то изразява мнението и волята на партията, отбеляза Станишев. "Имаме формалните основания да отидем и по-далеч, да констатираме прекратяване на членство в БСП, но Националният съвет е длъжен да отрази мнението и оценката на партията, бяха проведени почти 300 конференции, повечето от тях излязоха с декларации. Ние сме длъжни да изразим и тяхната воля, чрез решението на Националния съвет, подчерта той. И един от хората, застанали зад АБВ да размисли, това е важно за нас, каза още Станишев и изтъкна "БСП не е наказателен взвод". "За мен АБВ изначално беше политически проект, беше замислен като субект, който да участва в избори и имаше не малко подвеждане към хората, които отидоха там първоначално", коментира Станишев.

По време на днешното заседание на Националния съвет на БСП са приети и основните документи за конгреса на партията, който ще се проведе следващата събота. Днес бяха приети и предизборна платформа на левицата за изборите за Европейски парламент. Заседанието на съвета продължава с доклад на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за политиката на БСП в областта на енергетиката.